Op vrijdag 7 oktober 2016 wordt in de Landcommanderij Alden Biesen een gloednieuwe internationale topattractie ingehuldigd: ‘Bilzen Mysteries’. Dit multimediaal, nachtelijk beleefparcours brengt de 800-jarige geschiedenis van de waterburcht op sensationele wijze tot leven. ‘Bilzen Mysteries’ wordt zonder enige twijfel dé topattractie in Bilzen en omstreken.


Met circa 200.000 bezoekers per jaar is de Landcommanderij Alden Biesen als evenementen- en congrescentrum één van de absolute publiekstrekkers in ons land. Omdat het toeristisch potentieel van Alden Biesen voor een groot deel onderbenut is, diende het Bilzers stadsbestuur een toeristisch project in op de site Alden Biesen met reconversiegelden. De Vlaamse regering kende dit initiatief een bedrag van 1.700.000 euro toe via het SALK project. “ Samen met het nieuwe luxe hotel in de rentmeesterij zullen deze twee projecten elkaar perfect versterken", zegt schepen van toerisme Guy Swennen.

Bilzen Mysteries

De lange en bewogen geschiedenis van de Landcommanderij vormt de leidraad van het parcours. Vanaf de oprichting door de Duitse Ridderorde in de 13de eeuw tot een allesverwoestende brand in 1971… Elke steen van het sprookjesachtige kasteel ademt geschiedenis. Met de nieuwe attractie kunnen binnen- en buitenlandse bezoekers Alden Biesen op een totaal nieuwe manier ontdekken of zelfs herontdekken.

Met een tablet in de hand maken bezoekers een één uur durende videowandeling doorheen het prachtige domein van Alden Biesen. Het parcours omvat o.a. het gasthuis, de buitenhof en de kerk, de Minervatempel in het Engels park, de waterburcht en de Franse tuin. De boeiende belevingstocht is een meeslepende combinatie van belevenissen en verhalen op de tablet én op de site zelf, die met allerhande technieken tot een fascinerend en levend decor wordt omgetoverd.

Op elke hotspot komt een historisch tafereel tot leven, vanaf het ontstaan van de Duitse Ridderorde en het grote vertrek voor de kruistochten tot de ontbinding van de orde ten tijde van de Franse Revolutie en de bijzondere gebeurtenissen in de navolgende periode.

Gids van dienst doorheen het parcours is niemand minder dan de legendarische Armand Roelants du Vivier, alias de Heer van Biesen. Zijn verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten, boeit van de eerste tot de laatste minuut. De casting van de acteur die deze rol zal invullen, is intussen bijna rond... Nog heel even en de Biesenheer krijgt een nieuw gezicht!

Alle maar dan ook alle middelen werden ingezet om van ‘Bilzen Mysteries’ een voltreffer te maken. Schepen van Toerisme Guy Swennen: “Spectaculaire licht-, geluid- en beeldeffecten zoals video- en laserprojecties zullen de zintuigen van de bezoekers in vervoering brengen en zorgen voor een unieke totaalbeleving. Het is duidelijk: wie Limburg of Bilzen bezoekt, mag dit unieke nachtspektakel in geen geval missen!”

In een tweede stadium wordt de avondattractie aangevuld met een daggedeelte. Met behulp van tablets, voorzien van een dubbele applicatie, ontdekt men op eigen tempo een verborgen dimensie van de landcommanderij. Terwijl de kinderen zich uitleven tijdens een interactieve zoektocht maken de volwassenen met de educatieve app een informatieve wandeling door het domein.

Vrijetijdseconomie als tewerkstellingshefboom

‘Bilzen Mysteries’ is geweldig nieuws voor de Limburgse economie en werkgelegenheid. Om een rendabele attractie te kunnen garanderen, werd de directe tewerkstelling evenwel bewust laag gehouden. Op basis van de verwachte omzet en een schatting van het aantal bezoekers (50.000/jaar) is ‘Bilzen Mysteries’ goed voor 4 voltijdse banen en twee betrekkingen op freelance basis.

Maar onrechtstreeks zal de nieuwe topattractie talrijke nieuwe jobs creëren. Schepen Guy Swennen: “Bezoekers van buiten Bilzen zullen zeker voor extra overnachtingen zorgen omdat zij maar al te graag hun bezoek aan het avondspektakel zullen willen combineren met een overnachting in de streek. En dus zal ook de lokale horeca gegarandeerd meegenieten van ‘Bilzen Mysteries’. De prognose is dat het project op jaarbasis voor minimum 40 FTE’s extra zal zorgen in Bilzen en Limburg. Dat cijfer is gebaseerd op een veel gebruikte formule waarbij het aantal FTE’s wordt berekend aan de hand van de verwachte omzet van de attractie.”

Er is een intensieve voorbereiding gestart om arrangementen met horeca en logiesverstrekkende ondernemingen in Bilzen en omgeving uit te werken. Een permanente avondattractie van dit kaliber biedt immers de gelegenheid om een perfecte afsluiter te zijn van dagbezoeken en belevenissen in Bilzen en héél Limburg.

Praktische informatie

‘Bilzen Mysteries’ wordt ingehuldigd op vrijdag 7 oktober 2016. De videowandeling kan gevolgd worden in 4 talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Bij online reservatie betalen kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar 12 euro voor een ticket en volwassenen 15 euro. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen. Studenten betalen 12 euro op vertoon van hun studentenkaart, senioren vanaf 60 jaar betalen eveneens 12 euro. Een familieticket (voor 2 volwassenen + 2 kinderen of 1 volwassene + 3 kinderen) kost 48 euro. Voor groepen vanaf 20 personen geldt een toegangsprijs van 10 euro per volwassene of kind. Tickets kunnen vanaf 15 augustus 2016 besteld worden via www.bilzenmysteries.be.

Het belevingsparcours van ‘Bilzen Mysteries’ duurt ongeveer één uur en is toegankelijk van zonsondergang tot middernacht, tijdens de zomermaanden tot 1 uur ’s nachts. De attractie is tijdens de Belgische vakantieperiodes elke dag geopend. Buiten de vakantieperiodes vindt ‘Bilzen Mysteries’ plaats op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Groepen en bedrijven kunnen de attractie beleven op dinsdag, woensdag en donderdag door vooraf te reserveren.