Op vrijdag 7 oktober start in de Landcommanderij Alden Biesen ‘Bilzen Mysteries’, de gloednieuwe attractie met internationale allure. Dit nachtelijke, multimediale beleefparcours brengt de 800-jarige geschiedenis van Alden Biesen tot leven in een tiental historische taferelen. De virtuele gids doorheen het parcours is Jonkheer Armand Roelants du Vivier, alias de Heer van Biesen. Hij zal vertolkt worden door niemand minder dan topacteur Jan Decleir.

De keuze voor Armand Roelants du Vivier als gids doorheen ‘Bilzen Mysteries’ is verre van toeval. Van zijn erfgenamen weten we namelijk dat hij niets liever deed dan verhalen vertellen en bezoekers op zijn domein rondleiden. Als er iemand vertrouwd was met de vele mysteries van de eeuwenoude waterburcht, dan was hij het wel.

“Een karakter als de Heer van Biesen vraagt om een dito acteur. En een topproject als ‘Bilzen Mysteries’ vraagt om een topacteur”, aldus een fiere schepen van toerisme Guy Swennen. “En dus zijn we er in Bilzen niet weinig trots op dat we niemand minder dan Jan Decleir hebben kunnen strikken voor deze hoofdrol! Met zijn geweldige karakterkop, zijn zachte stem en zijn weergaloos verteltalent is Jan Decleir in alle opzichten de geknipte acteur voor ‘Bilzen Mysteries’.”

Jan Decleir heeft vandaag een vaste plek in het collectieve geheugen verworven. Hij begon op de theaterplanken met zijn eerste show ‘Obscene fabels’ van Dario Fo. Bij televisiekijkend Vlaanderen werd hij pas echt bekend in 1976 toen hij de hoofdrol in ‘Sil de strandjutter’ speelde. Daarna ging het steeds sneller voor Decleir, tot een Oscarnominatie toe voor zijn rol in ‘Daens’ en andere succesvolle langspeelfilms in Vlaanderen en Nederland zoals ‘De zaak Alzheimer’, ‘Camping Cosmos’ en ‘Kruimeltje’.

Wie van ons herinnert zich hem niet als Sinterklaas in ‘Dag Sinterklaas’ of als Koning Jozef in ‘Kulderzipken’? Meer recent was Decleir te zien in ‘De elfde van de elfde’, de prestigieuze fictiereeks op één. Kortom, Decleir is een authentieke rasacteur die zowel op de scène als op het witte doek al zijn kwaliteiten heeft bewezen. 

foto: Selina De Maeyer