Soms kan je moeilijk zonder auto. Maar moeten we daarom allemaal een eigen wagen hebben? Autodelen is niet alleen goed voor de portefeuille, maar ook voor het milieu. Cambio organiseert dit al meer dan 10 jaar. Al was er tot nu toe geen autostandplaats in Herent. Daar komt binnenkort verandering in. Onder impuls van schepen voor milieu Luk Draye (sp.a) keurde de gemeenteraad op 10 oktober een samenwerkingsovereenkomst met Cambio goed.

‘Een 35-tal Herentenaars zijn nu al aangesloten bij Cambio’, vertelt schepen Draye. ‘Maar zij moeten nu telkens eerst naar Leuven. Dat is uiteraard niet ideaal. De standplaats bij De Kouter is dan ook een hele verbetering, die veel nieuwe gebruikers over de streep zal trekken’.

Autodelen heeft tal van voordelen. Je bespaart jezelf een dure aankoop, en je hoeft je niet meer om het onderhoud en de verzekering te bekommeren. Maar ook de mobiliteit, het milieu en onze gezondheid varen er wel bij. ‘Als we auto’s delen, dringen we het aantal wagens in de woonwijken terug’, weet Luk Draye. ‘Er zijn minder parkeerplaatsen nodig én je bent sneller geneigd te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. Zo maken we onze woonkernen nog aangenamer. Kortom, we winnen er allemaal bij’.

Het gemeentebestuur is autodelen duidelijk erg genegen. ‘We bekijken daarom of we in de toekomst niet één van onze dienstvoertuigen door een Cambiowagen kunnen vervangen. Ook de bestaande autodeelgroep van Herent is een heel mooi initiatief dat natuurlijk onze steun blijft wegdragen', besluit Luk.