SP.A-politica Caroline Gennez gooide strategietjes en tactiekjes overboord en werd zo de eerste afvaller in de finaleweek van De slimste mens'. ,,Ik wou het sportief spelen.''

Caroline Gennez quizde zichzelf naar de finaleweek van De slimste mens door vijf afleveringen te overleven. Maar de SP.A-ondervoorzitster kon zich niet weren tegen de twee andere finalisten Mieke Debruyne en Gunter Lamoot. Sportjournalist Karl Vannieuwkerke komt nu haar zitje opwarmen. Niet getreurd, want Gennez mag zich hoe dan ook de slimste politica van het afgelopen seizoen noemen.

 Wat heeft u de das omgedaan?

 ,,Wel, tactisch gezien heb ik wel een paar dwaze dingen gedaan. Ik bleef maar ratelen en raden, terwijl ik eigenlijk zou gewonnen hebben mocht ik gestopt zijn.

 Zijn er antwoorden die u achteraf eigenlijk wel wist?

 ,,In de laatste aflevering was er eigenlijk niets waarvan ik achteraf dacht dat ik het had moeten weten. Het viel eigenlijk heel goed mee. Maar ik had gewoon geen zin om onsportief te zijn en in de finale tactisch te gaan spelen. Dus dacht ik: ik stop er gewoon mee. Als ze (Mieke Debruyne, nvdr.) vier juiste antwoorden geeft, dan mag zij winnen. En dat deed ze.

 Wat zal u nooit onthouden?

 ,,Ik weet niet op welke basis mijn geheugen bepaalde dingen onthoudt en andere weer vergeet. Maar dingen die me echt niet interesseren, vergeet ik snel. Voor mij zijn dat dan vakken zoals fysica, wiskunde en aardrijkskunde.

 Wat moet elke politicus volgens u weten?

 ,,Een politicus moet veel kunnen aanvoelen. Je moet weten wat er leeft bij de mensen. Je moet dus zowel beschikken over een minimum aan intellectuele intelligentie hebben als over een zeker emotionele intelligentie. En daarnaast moet je uiteraard ook je dossiers goed kennen. In mijn geval kan dat bijvoorbeeld gaan, als schepen in Mechelen, om een horecaplan voor de stad. Maar ik moet me even goed bezighouden met - pakweg - de staatshervorming als ondervoorzitter van SP.A.

 Bent u terecht de slimste politica?

 ,,Oei, ik ben allang blij dat ik niet de domste politica ben. Of ik ook de slimste politica ben, daar mogen de kiezers over oordelen.