Sp.a-parlementsleden Dirk Van der Maelen en Alain Top reageren tevreden op de gezamenlijke aankoop van fregatten en mijnenjagers met Nederland. "Wij pleiten al langer voor meer investeringen in de zeemacht", stelt Alain Top.

Alain Top: "Het belang van onze fregatten en mijnenvegers is ruimer dan enkel militair, ze verzekeren de grote economische toekomst van onze havens. De fregatten beschermen onze schepen tegen piraterij en de mijnenjagers garanderen een veilige toegang tot onze havens. Onze expertise in de vernietiging van zeemijnen wordt overigens internationaal erkend. De samenwerking met Nederland is een must, het verlaagt het kostenplaatje qua infrastructuur, personeel en opleiding aanzienlijk. We moeten omzichtig met ons budget omgaan, en net daar knelt voor ons het schoentje. Minister Vandeput stelt gretig heel wat investeringen voor, maar vergeet het budgettair kader. Het is voor ons helemaal niet duidelijk waar de minister de nodige middelen zal halen".

Militaire integratie


Voor Dirk Van der Maelen betekent dit een stap richting meer integratie en een Europese Defensie. "Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de VS begint het bij de Europese leiders te dagen dat we minder afhankelijk moeten zijn van de NAVO. Amerika zal zich militair op zichzelf terugtrekken en dus moet Europa werk maken van een zelfstandige defensie waaraan elke lidstaat zijn bijdrage levert. Er moet coördinatie komen tussen de verschillende lidstaten, zodat elke lidstaat niet langer vasthoudt aan zijn eigen kleine legertje, maar slim gaat bijdragen aan een gemeenschappelijke defensie."Nog meer investeringen


Minister van Defensie, Steven Vandeput, komt woensdag zijn militaire investeringen voor de toekomst toelichten in het parlement. "Wij hebben gevraagd om dit uit te stellen. Onze minister wil de volgende regeringen zomaar opzadelen met 9,2 miljard euro aan investeringen", zegt Alain Top. "Bijna de helft van die investeringen gaat op aan gevechtsvliegtuigen, terwijl we Europees al meer dan voldoende straaljagers hebben", vult Van der Maelen aan. "Als zelfs onze premier pleit om op Europees vlak de militaire capaciteiten te bundelen, waarom gaat minister Vandeput dan nog overbodige straaljagers kopen die dan nog de duurste ter wereld zijn? Hij heeft dan nog het lef om de rekening door te schuiven naar volgende regeringen. Ik zou trouwens graag het totale plaatje van de militaire aankopen hebben. In schijven beslissen zonder het totaal plaatje te kennen leidt tot onaangename budgettaire verrassingen. Dit is  namelijk een specialiteit van de N-VA die al vaker voor budgettaire problemen heeft gezorgd", besluit Van der Maelen.