“sp.a is en blijft voorstander van progressieve samenwerking. Maar de beslissing van de VlaamsProgressieven heeft een verderzetting van het kartel onmogelijk gemaakt”, zegt Caroline Gennez.

“In onzekere tijden waarin de samenleving steeds meer geblokkeerd raakt, is het een spijtige keuze om terug te plooien op het eigen grote gelijk. Dat is niet de keuze van de Vlaamse socialisten”, benadrukt sp.a-voorzitter Caroline Gennez. “Wij kiezen voor een eerlijke samenleving en willen mensen verbinden en gelijkgestemden van binnen en buiten onze partij verenigen. Wij kiezen resoluut voor een toekomstproject dat antwoorden biedt op de sociaal-economische en maatschappelijke problemen van vandaag en morgen.” sp.a wil de stuwende kracht zijn voor alle progressieven in de samenleving.

“We betreuren het einde van het kartel tussen beide partijen, maar we zullen onze samenwerking op lokaal vlak verder zetten. In verschillende steden en gemeenten bestaat er een goede samenwerking. We zullen de bestaande akkoorden dan ook loyaal uitvoeren”, voegt Gennez toe. De positie van Bert Anciaux als Vlaams minister staat voor sp.a niet ter discussie. “Er bestaat een Vlaams regeerakkoord waar alle betrokkenen blijven achterstaan”, besluit de voorzitter.