Tegen Allerheiligen op 1 november, zal iedereen op de Leuvense stadsbegraafplaats een bloempothouder gratis kunnen lenen. Die moeten voorkomen dat mensen zelf potten ingraven en zo ongewild schade aan de grasmat en de zerken toebrengen.

Rond Allerheiligen komen veel mensen hun overleden geliefden herdenken op de verschillende Leuvense begraafplaatsen, vaak met bloemen. “Dat betekent dat de voorziene ruimte om bloempotten te plaatsen te beperkt is en mensen hun bloempotten ingraven in het gras, om te voorkomen dat de pot omwaait”, vertelt schepen van Begraafplaatsen Myriam Fannes.

“Het gevolg is dat onze mensen die periode voortdurend bezig zijn met die putten te dichten”, zegt Fannes. “Zo’n put is namelijk slecht voor het gras, maar ook voor machines. Die komen vast te zitten en kunnen zo zerken beschadigen.”

Het stadsbestuur heeft nu een oplossing bedacht: een eigen ontwerp van bloempothouders, een metalen constructie die de bloempot stabiel houdt, en via drie lange pinnen in de grond verankerd wordt. Voorlopig zijn de houders enkel beschikbaar op de stadsbegraafplaats aan de Philipssite.

“Mensen kunnen vanaf 15 oktober de bloempothouders uitlenen, zodat hun bloemstukken stevig verankerd zijn, zonder dat er putten gegraven moeten worden”, zegt Fannes. “Onze technische dienst zal de 700 bloempothouders zelf maken, naar eigen ontwerp.” Vanaf 1 december worden de bloempothouders opnieuw binnengehaald.