Lothe Ramakers, voormalig coördinator van Curieus Vlaams-Brabant, is gemeenteraadslid voor sp.a in Leuven, waar haar man Mike Naert directeur is van de concertzaal Het Depot.

Lothe: “Sinds deze zomer werk ik bij de KUL. Een job van 40 uur per week, maar wel minder avondwerk. Als gemeenteraadslid heb ik ook acht vergaderingen per maand, terwijl Mike makkelijk 80 uur per week draait. Om onze kinderen van twee, vier en twaalf jaar elke dag op tijd in de crèche en op school te krijgen is het dus puzzelen. Ook ’s avonds is opvang niet altijd evident: ik word verwacht op vergaderingen, terwijl mijn man tot zes avonden per week naar optredens moet. Gelukkig hebben wij een dik boekje met namen van vrienden en babysitters en springen onze ouders bij, zodat het doorgaans onder controle blijft. Het is ook een voordeel dat ik flexibele, glijdende werkuren heb en af en toe kan telewerken. Anders zou het niet lukken.”

Hoelang Lothe die ratrace nog volhoudt, weet ze niet. “Voorlopig lukt het, al verklaren sommige vrienden ons gek dat we er zo’n tempo op nahouden. Goede ouders zijn en tegelijk een carrière uitbouwen is niet altijd even eenvoudig. Daar komt nog bij dat we erop staan om af en toe nog eens tijd uit te trekken voor ons twee. We zijn beiden voetbalfans. Je vindt ons dus vaak in de tribune van OH Leuven. Anderzijds wisten we waaraan we begonnen en hebben we alles goed doorgesproken. We houden allebei van ons werk. En al verklaren sommigen ons gek, bijna evenveel mensen laten hun waardering blijken. Die schouderklopjes helpen.”