Dat de topkaderleden van Dexia na het catastrofale jaar 2011 opnieuw een bonus krijgen, is absoluut onaanvaardbaar voor sp.a. "Het is hallucinant dat de directie van Dexia Holding het aandurft om hier een budget voor vrij te maken", vinden kamerleden Dirk Van Der Maelen en Bruno Tuybens. Ze willen CEO Pierre Mariani maandag in de Dexiacommissie horen over de vergoedingen.

De kaderleden van Dexia krijgen allemaal een "functiepremie" uitgekeerd. Voor de topkaderleden van de restbank, minstens vijftig mensen, kan die oplopen tot 45.000 euro. "Dexia probeert die vergoedingen nu te vermommen als ‘functiepremies', maar het zijn natuurlijk gewoon bonussen", zeggen Van der Maelen en Tuybens.

sp.a vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de directie van Dexia Holding een budget ter beschikking stelt om zijn topkader grote bonussen uit te keren. "De directie is mee verantwoordelijk voor de ondergang van Dexia en voor de gigantische waarborg van de Belgische staat. Bonussen tot 45.000 euro uitkeren op een moment dat de restbank wordt rechtgehouden door de belastingbetaler tart elke verbeelding. Dat de toezichthouder die bonussen laat passeren ook. De graaicultuur en de wereldvreemdheid van de financiële sector blijven bijzonder hardnekkig. "

Van der Maelen en Tuybens willen gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani maandag naar de Dexiacommissie sommeren. "Het toeval wil dat de drie vakbonden die dag tekst en uitleg komen geven over de ondergang van Dexia. De ideale gelegenheid om Mariani te horen over de bonussen en duidelijke afspraken te maken over de vergoedingen voor de topmensen van de restbank."

Dat Dexia Bank België zich distantieert van de restbank Dexia is volgens sp.a een goed signaal.

www.knack.be