Elke Roex pleit al jaren voor het volledig terugbetalen van borstreconstructies. Gemiddeld moeten vrouwen 4.000€ ophoesten voor een reconstructie met eigen weefsel na een preventieve amputatie of na kanker. Soms loopt het nog veel hoger op. In het radioprogramma Hallo Hautekiet kwam een patiënte aan bod die 12.000 euro moest betalen voor de dubbele operatie. “Herkenbaar en frustrerend”, zegt Elke Roex. “Er lijkt nog niets veranderd tegenover wanneer ik er zelf mee geconfronteerd werd.”

“De discussie sleept al jaren aan”, weet Elke Roex. ‘Zelf pleit ik al lang voor een volledige terugbetaling, maar de hebzucht van de chirurgen staat dit in de weg.” Het RiZiv heeft al bijkomende middelen gereserveerd en wil de tarieven verhogen, zodat ook patiënten meer terugkrijgen, maar vraagt dan weer dat de chirurgen geen supplementen meer aanrekenen. De artsen counteren die vraag met volstrekt onrealistische eisen. “Het lijkt er op dat zij geen akkoord willen”, zegt Elke Roex. “Zo kunnen ze doorgaan met het vragen van supplementen.”

Om een uitweg te vinden uit de impasse liet de vorige minister een studie bestellen door het Kenniscentrum Gezondheidszorg. Deze studie is al sinds september beschikbaar met daarin de berekening van een redelijk honorarium. Maar in hun reacties toen, en ook vandaag weer, leggen de chirurgen een bod véél hoger dan wat het KCE redelijk lijkt. “Niet het RiZiv, maar de chirurgen staan een betere terugbetaling in de weg”, weet Elke Roex.

Minister De Block schuift de verantwoordelijkheid ook vandaag weer van haar af. Zij verwijst naar het RiZiv. “Dat is te gemakkelijk voor een bevoegd minister”, vindt Roex. Gezien de chirurgen zich onredelijk blijven opstellen moet zij ze zelf tot de orde roepen. “Als het over besparen gaat is ze de eerste om zich met de zaken van het RiZiv te moeien, vandaag geeft ze dan weer niet thuis. Die houding is een minister van Volksgezondheid onwaardig”, besluit Elke Roex.