Ook deelnemers aan het project ‘zorgbossen’ staken een handje toe.

Veel private boseigenaren in de regio rond Mol doen al jaren een beroep op het advies van de bosgroep om hun bospercelen duurzaam te laten beheren. Daardoor is de natuur- en landschapswaarde van de percelen de laatste jaren sterk toegenomen. Een blijvend probleem is echter de hoge mate van sluikstort en zwerfvuil in het gebied. Vooral groenafval wordt regelmatig gedumpt. Dit lijkt relatief onschuldig, maar het trekt andere sluikstorters aan. Bovendien kunnen tuinplanten in het bos een eigen leven beginnen leiden met verstrekkende gevolgen voor de natuurlijke vegetatie.

Een aaneengesloten deel van het bosgebied in de omgeving van de Haagdoornstraat, goed voor 25ha bos, werd opgeruimd en mooier gemaakt. Dat gebeurde door personeel en vrijwilligers van bosgroep Kempen Noord en deelnemers aan het project zorgbossen (Route 11), dat zijn mensen met een psychische kwetsbaarheid die hun veerkracht aansterken door in bos en natuur bezig te zijn.

Gedeputeerde voor Leefmilieu, Rik Röttger is blij met het succes van de actie maar tegelijkertijd teleurgesteld van de hoeveelheid en het soort zwerfafval dat werd achtergelaten: “Een 20-tal enthousiaste mensen staken de handen uit de mouwen. Ze verzamelden 1 grote container vol groenafval en 8 kleinere containers met de andere fracties. Opvallende zaken die ze vonden: mosselen, vissersbakje, autobanden, zetel, heel oude blikjes die nog steeds niet vergaan zijn, kampement met tentzeil en 2 stoelen, rol worteldoek, houtafval, … Het groenafval was zeker de grootste hoeveelheid: heel wat mensen dumpen hun snoeiafval uit de tuin wat zeker niet in het bos hoort.”