Half december werd de Palestijnse leraar van de Circusschool Mohammad Faisal Abu Sakha door Israëlische soldaten gearresteerd. Eind vorig jaar werd hij, zonder beschuldiging of aanklacht, veroordeeld tot zes maanden administratieve detentie. Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) vroeg aan minister-president Geert Bourgeois hoe hij vanuit Vlaanderen de specifieke situatie van Mohammad en de praktijk van administratieve detentie aandacht wil geven.

Het verhaal van Mohammad is in Israël geen uitzondering. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem zaten in december 2015 584 Palestijnen, onder wie 6 minderjarige en 3 vrouwen, vast in administratieve detentie. Het is zeer omstreden praktijk die Israël veelvuldig gebruikt onder het mom van publieke veiligheid. "Volgens het internationaal recht mag iemand enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden onder administratieve detentie geplaatst worden.", zegt Soens. "Naast de niet legitieme vrijheidsberoving komen vaak nog eens schendingen van de mensenrechten bovenop, zoals foltering en andere mishandelingen."

Ondertussen heeft Amnesty International een actie opgestart voor deze opgepakte Palestijnse leraar. Minister-president Bourgeois beloofde in de commissie om een brief te richten aan de Europese Dienst voor extern optreden met de vraag om op te treden tegen Israël. "Dat is uiteraard een goed signaal. Ik hoop dat de brief een stap in de goede richting kan zijn om de situatie van Mohammad en vele anderen in administratieve detentie aan te kaarten."

Lees hier het volledige verslag.
Steun hier de actie van Amnesty International.