Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil een oplossing voor de export van 'vuile diesel' naar Afrika via de haven van Antwerpen. Dat zei hij in het Vlaams parlement na vragen van Güler Turan (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen).

Uit een studie van de Zwitserse ngo Public Eye bleek dat bedrijven zoals Trafigura en Vitol op grote schaal giftige olie naar Afrika exporteren. In de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen zouden de betrokken bedrijven diesel mengen met goedkope en giftige componenten als benzeen en zwavel. Op die manier raken ze hun afval kwijt en kunnen ze goedkope brandstof naar Afrika sturen.

Sp.a wil  een verbod op de uitvoer van deze bijzonder ongezonde vuile diesel. Vlaams parlementslid Güler Turan pleitte daar al meermaals voor bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA), temeer nu het Center for International Environmental Law (CIEL) een juridische opinie over de kwestie heeft uitgegeven. Het CIEL concludeert dat de export van vuile diesel een overtreding is van het Verdrag van Bazel (dat de export van gevaarlijke afvalstoffen reguleert), van de internationale mensenrechten en van het internationaal gewoonterecht. Volgens de juristen van CIEL zijn België en Nederland daarom nalatig door bedrijven zoals Trafigura en Vitol ongemoeid te laten. 

De juridische diensten van de Vlaamse overheid delen die mening niet. Niettemin erkent minister-president Bourgeois de nood aan een oplossing voor het probleem. "Wij zullen actief meewerken aan het zoeken naar een oplossing", zegt Bourgeois. "De Afrikaanse landen kunnen zelf normen formuleren voor hun brandstoffen of gevaarlijke stoffen aanmelden bij het verdrag van Bazel. "Wij willen hen ondersteunen bij die procedure."

Eind april komen de ondertekenaars van het Verdrag van Bazel samen in Genève. Turan hoopt dat de kwestie daar hoog op de agenda zal worden gezet,  om zo een juridisch kader te creëren voor de toekomst. "We moeten tot concrete definiëringen komen, zodat de export voor eens en altijd aan banden kan worden gelegd."

Bron: Belga