John Crombez opende zijn toespraak met een verwijzing naar de 340 verenigingen die maandag voor de deuren van het Vlaams parlement hun bezorgdheid en verontwaardiging uitten. “Ik heb, blijkbaar in tegenstelling tot u, mijnheer Bourgeois, veel mensen gezien die verontrust zijn, die bezorgd zijn. Net als wij.”

“Zij zijn weliswaar niet de grootbanken, niet de grootrenteniers, niet VOKA, niet de grootaandeelhouders, maar vertegenwoordigen een groot deel van de Vlamingen waar u, mijnheer Bourgeois, evenzeer minister-president van bent”, zei Crombez.

“Gewone mensen, achter wie blijkbaar te weinig geld zit. Van jeugdwerk tot welzijn tot allerhande verenigingen die Vlaanderen warm maken: zij zijn uiteraard iets moeilijker te vatten in percenten, in rendement.” Waarna Crombez zich afvroeg: “Op welk moment zijn jullie de Vlamingen alleen als kostenpost beginnen te zien? Wanneer precies zijn jullie investeringen in mensen als lastige uitgaven beginnen te bestempelen?”

“En wat als iemand het ‘gewoon’ moeilijk heeft, wat met de hardwerkende Vlaming?”

De regering-Bourgeois verstopt zich graag achter sociale correcties voor de allerzwaksten in onze samenleving. Crombez: “En wat als iemand het ‘gewoon’ moeilijk heeft? Kan dat nog? Want niet iedereen die op het einde van de maand twee keer moet kijken of de rekening klopt, heeft recht op een sociale correctie.”

“Waar is de jarenlange, en terechte roep, naartoe dat de middenklassers, de modale gezinnen, de hardwerkende Vlaming, meer moest kunnen overhouden op het einde van de maand? Wel, tegen hen zegt u: uw belastingen verhogen we niet, alleen uw facturen! Wel, mijnheer Bourgeois, het zal ze worst wezen wat de reden is waarom ze minder overhouden.”

“We zien Vlaanderen allebei graag, maar op een andere manier”

“Wij zien Vlaanderen allebei graag, maar blijkbaar op een andere manier. Na uw beeld van 100 jaar stijgende welvaart in Vlaanderen, kwam u eigenlijk duidelijk maken dat u de eerste zou zijn dat die de welvaart voor veel mensen zou doen dalen. Want dat is werkelijk de kracht van verandering: minder welvaart voor heel wat Vlamingen. En waarom? Omdat het nodig is? U noemt u keuzes moedig en gedurfd? U kunt niet anders dan facturen te verhogen? Komaan zeg, geef gewoon toe dat het keuzes zijn van uw regering.”

“In your face die factuur en een omgekeerde herverdeling”

Crombez somde daarna een reeks maatregelen op die de ‘gewone’ Vlamingen pijn zullen doen: verdubbeling van de zorgverzekering, minder kindergeld, duurdere kinderopvang en mobiliteit, hoger inschrijvingsgeld aan universiteiten en hogescholen, een hogere energie- en waterfactuur... Crombez: “De mensen krijgen de rekening gepresenteerd. Heb je zorg nodig? Dit is de factuur! Waterwerken? Dit is de factuur! Elektriciteit? Dit is de factuur! In your face, die factuur.

Daartegenover staan investeringen, beweerde Geert Bourgeois maandag. “Positieve investeringsbeslissingen willen wij steunen”, repliceerde Crombez. “Maar helaas hebben we er niet veel van teruggevonden. Niet in welzijn, niet in onderwijs en niet in mobiliteit. De aankondiging dat u erin geslaagd bent om de begroting op orde te zetten omdat er minder scholen komen, moet echt wel de oerkracht van verandering zijn.”

Crombez: “Samengevat: u vraagt wie geen broeksriem heeft om ze strakker aan te spannen, terwijl wie al een dikke broeksriem heeft, nog bretellen bijkrijgt. We kunnen alleen maar proberen te zorgen dat u deze omgekeerde herverdeling niet doorvoert, want ze is gewoon niet rechtvaardig.”

Lees hier de volledige tussenkomst in het Vlaams parlement van John Crombez.

Bekijk een stuk van de tussenkomst hier.