Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een vergunning goedgekeurd voor de uitvoer van wapenonderdelen naar Saudi-Arabië, concreet gaat het om vizieren. Bourgeois verdedigt zich met de vaststelling dat die voor civiel gebruik bestemd zijn, en dat er op dit ogenblik geen Europees wapenembargo tegen Saudi-Arabië bestaat.

In het verslag van de dienst Controle Strategische Goederen van juli en augustus staat de vergunning vermeld. Het gaat om “Vuurwapens, onderdelen, toebehoren en munitie”, een partij die goed is voor 179.300 euro. De bestemmeling is niet bekend, de producent evenmin. “Dat valt onder het beroepsgeheim”, zo klinkt het op het kabinet van Geert Bourgeois, die als minister-president ook bevoegd is voor de wapenexport.

Heel concreet gaat het in dit geval om vizieren voor civiel gebruik, zo luidt het bij Bourgeois. Maar wat garandeert dat er geen militair gebruik van wordt gemaakt? “Wij eisen heel duidelijke verbintenissen”, zo klinkt de verdediging. “Die wapens mogen niet doorverkocht worden zonder toestemming van de Vlaamse overheid.”

"Zeer kritisch bekijken"

Wapenleveringen aan Saudi-Arabië liggen politiek gevoelig: het land wordt beschouwd als een bakermat van het internationale terrorisme, en bovendien is het land in een omstreden militair conflict met buurland Jemen verwikkeld.

In januari nog zei Bourgeois in “De ochtend” op Radio 1 dat hij de export van Waalse wapens – goedgekeurd door zijn PS-ambtsgenoot Paul Magnette - naar Saudi-Arabië afkeurt. Hij noemde het toen "zeer onwaarschijnlijk" dat hij wapenvergunningen voor Saudi-Arabië zou goedkeuren.

Hij voegde daar aan toe dat hij geen voorstander is van een algemeen verbod, maar het geval per geval “zeer kritisch” ging bekijken.

“En dat doen we ook: case by case nemen we dat kritisch onder de loep, en gaan we na wat de impact is op mensenrechten en oorlog.” Bij Bourgeois wordt erop gewezen dat die wapens eigenlijk niet vergunningsplichtig zijn – net zomin als pakweg beeldschermen dat zijn – maar dat er in Vlaanderen toch een bijkomende controle op gebeurt. “Bovendien kunnen de vizieren in kwestie slechts zes maal uitvergroten, terwijl voor militaire toepassing een vizier minstens negen maal moet uitvergroten.”

SP.A: "Elke levering is problematisch"

Bij oppositiepartij SP.A, die de levering op het spoor kwam, zijn ze niet onder de indruk van Bourgeois’ uitleg. “Als we fors willen zijn in de strijd tegen het terrorisme en het extremisme, dan moeten we stoppen met militair materiaal uit te voeren naar landen die dat terrorisme en extremisme ondersteunen en verspreiden’, zegt Vlaams parlementslid Tine Soens. ‘Ik begrijp écht niet dat Geert Bourgeois dat niet inziet.’

Zij vindt dat het niet uitmaakt of het nu om echte wapens of onderdelen gaat. "Voor ons is elke levering aan Saudi-Arabië van wapens, onderdelen daarvan of materiaal dat een militair gebruik heeft problematisch, om welk materieel het ook gaat. Het feit dat de goederen onder het wapenhandeldecreet vallen en een vergunning behoeven, bewijst op zich al dat het onmogelijk om onschuldig materieel kan gaan."

Verscheen eerder op deredactie