HBVL - 6 mei 2016: Bpost wil vanaf september de openingsuren van de postkantoren in 20 Limburgse plattelandsgemeenten drastisch terugschroeven. Het gaat om 1 tot 4 halve sluitingsdagen extra. De betrokken burgemeesters spreken van “de zoveelste afbouw van de dienstverlening”.

In 20 Limburgse postkantoren kunnen inwoners binnenkort een stuk minder vaak terecht. Bpost wil vanaf september een pak meer sluitingsuren invoeren. Zo zou het kantoor in Voeren zelfs vijf halve sluitingsdagen extra krijgen. “Het zijn allemaal kantoren in echte plattelandsgemeenten die door bpost geviseerd worden”, zegt Tom Thijsen (CD&V), burgemeester van Kortessem. In zijn gemeente krijgt het postkantoor wellicht vier halve sluitingsdagen extra. “Ik heb daarover al overleg gepleegd met mijn collega's van Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen en Alken. We schrijven nu samen een brief naar bevoegd minister van Post Alexander De Croo (Open Vld), om alsnog een debat binnen de Kamercommissie te vragen.”

Volgens Thijsen heeft de Wetstraat de noden van de Dorpsstraat uit het oog verloren. “Er wordt te veel gesnoeid in het openbaar vervoer en de dienstverlening van bpost. De uitbouw van alternatieven gaat bovendien te traag.”

Personeel

Els Robeyns (sp.a), Vlaams Parlementslid en burgemeester van Wellen, vroeg de cijfers op nadat Thijssen lucht kreeg van de plannen. Ook in haar gemeente gaat de sleutel vier halve dagen

extra op slot in het kantoor van bpost. “We gaan, over de partijgrenzen heen, onze collega's in het federaal parlement warm maken om minister De Croo te ondervragen. Dit is de zoveelste afbouw van de dienstverlening op het platteland. Voor onze inwoners zijn die kantoren nog maar halftime open”.

Maar Robeyns maakt zich niet alleen zorgen om de klanten. “Als de kantoren minder lang open zijn, wordt er wellicht ook geschoven met het personeel. Ze zullen zich verder moeten verplaatsen. Het is ook niet erg efficiënt dat de gebouwen maar half benut worden.”

Laat

Jean-Pierre Nyns, nationaal secretaris voor vakbond ACOD, is niet te spreken over de plannen van bpost. “Ten eerste verliest de burger hier weer heel wat dienstverlening. Uit ervaring weten we dat de wijziging van openingsuren geen extra cliënteel met zich meebrengt.”

Volgens Nyns wordt er niet alleen gedacht aan minder openingsuren, maar zouden bepaalde kantoren ook een stuk later openblijven. “Al die maatregelen hebben een enorme impact op het personeel. Iemand die nu fulltime in zijn woonplaats in een postkantoor werkt zal dan plots te weinig uren kunnen maken en nog in een tweede en zelfs derde kantoor moeten gaan werken. Iemand met een fiets zal plots een wagen moeten aanschaffen. Postbedienden gaan moeten ploeteren om toch maar aan een fulltime prestatie te raken. Dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt Nyns.

”Nog niets beslist”

De lijst die we konden inkijken is erg concreet en specifiek maar Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van bpost, is karig met commentaar. “Eerst moeten we eventuele wijzigingen aan de betrokken gemeentebesturen communiceren met de nodige beweegredenen. Dan pas zullen we ze aan iedereen kenbaar maken. Maar ik wil onderstrepen dat we de oefening

voor alle kantoren nog maken. Er is nog niets beslist. Maar ik kan wel bevestigen dat we bekijken hoe we de openingsuren kunnen optimaliseren in functie van het bezoekersverloop.”

Op het kabinet van federaal minister van Post Alexander De Croo was er gisteren niemand bereikbaar voor commentaar

Klik hier voor het artikel op de website van het Belang van Limburg.

Tekst: artikel verschenen in het Belang van Limburg op 6/05/2016