Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) wil in de komende drie jaar een groter hotel in de gemeente. Hij steekt de hand uit naar belangrijke culturele spelers uit Oostende.

“We zijn bijzonder tevreden over de zomer. Twee grote muziekfestivals lokten meer dan 40.000 bezoekers”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A). “We willen graag een foodtruckfestival en beslissen dit najaar over de tweede editie van Ibiza@the beach.”

Het Staf Versluyscentrum blijft een belangrijke rol spelen. “De jongste jaren is de meeting-incentive-congresactiviteit wat afgenomen, maar we mogen toch niet de fout maken de zaal vol te boeken met enkel Bredense of culturele activiteiten. Het MICE-gebeuren keert ooit terug. In dat verband is het belangrijk dat we dan ook op andere vlakken klaar zijn. Momenteel zijn er 85 hotelkamers en verliezen we activiteiten omdat we de mensen niet kunnen te slapen leggen. Er moet dan ook zeker een nieuw hotel bijkomen, vlakbij het Staf Versluyscentrum op de site van het Europahotel. We pasten daarvoor al ons ruimtelijk plan aan zodat er zeven hoog gebouwd kan worden en er ook appartementen mogelijk zijn. Nu is het aan een privépartner. Zo'n hotel van veertig moderne kamers kan voor een boost zorgen.”

De Bredense burgemeester beseft dat er al lang gepraat wordt over een extra hotel. “We praten ook met de eigenaar van de site, maar kunnen hem niet dwingen om te bouwen. We hopen dat er binnen de drie jaar een hotel komt.”

Vandenberghe wil ook de budgetten voor bestaande evenementen herbekijken en kondigde aan dat er gesprekken komen met Theater aan Zee (TAZ) en het Filmfestival. “Ik was deze zomer verschillende keren op het theaterestival en sta in bewondering voor de manier waarop ze het klaarspelen met de beperkte speelinfrastructuur. Onze gemeente heeft veel te bieden en wil hen helpen. TAZ blijft uiteraard Oostends, maar als ze spelen op de Oosteroever op enkele honderden meters van Bredene, dan kunnen producties best ook in onze gemeente plaatsvinden. We hebben zalen, duinen, strand, het Paelsteenveld en accommodatie voor grote en kleine spektakels. Wij willen ons linken aan een succesformule en helpen.”

Bij TAZ is men niet doof voor het Bredense aanbod. “We moeten extra speelruimte krijgen in Oostende anders zit er niets anders op dan Bredene te annexeren”, zegt artistiek leider Luc Muylaert met een knipoog.

Geen problemen

Maar het aanbod van Bredene is uitgebreider. “Het plan om samen te werken met het Filmfestival is nog niet concreet, maar we stappen nog dit jaar naar hen met een vraag of een samenwerking kan. Ook zij werken vaak op locatie en we zien mogelijkheden in Bredene.” Vandenberghe wil zijn dubbel aanbod binnenkort ook bespreken met zijn collega Johan Vande Lanotte (SP.A), maar verwacht daar geen problemen.