Op het strand moeten er zones komen waar niemand mag roken. Daarvoor pleit Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene, die vanaf volgende zomer rookvrije plekken aan zijn stukje kust zal voorzien. Maar lang niet alle kustburgemeesters volgen zijn voorbeeld.

De kust verwacht dit weekend weer een massa zonnekloppers. Een teen in het water steken, op het strand van een drankje genieten - en misschien ook van een sigaretje. Heel wat rokers begraven hun peuk nadien echter onder het zand. Wereldwijd is een sigarettenpeuk het meest voorkomende stuk afval op het strand. Ze zijn niet alleen vervelend en vies, zo tussen je blote tenen, maar ook vervuilend. Een achtergelaten stompje heeft 2 tot 12 jaar nodig om af te breken. Het zit vol schadelijke stoffen, zoals nicotine en teer, die nefast zijn voor het milieu. Bovendien blijven er plasticresten uit de filter achter, die uiteindelijk soms in mosselen of garnalen terechtkomen. En dan is er nog het schadelijke effect van passief roken. Een volledig rookverbod op het strand, daar is geen enkele kustburgemeester voor te vinden. Te betuttelend, vinden ze alle tien. De sp.a-burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe, pleit wel voor een alternatief: rookvrije zones op onze stranden.

Daarmee vindt hij het warm water niet uit, zegt hij zelf: "Er zijn al rookvrije plekken op Franse, Spaanse en Australische stranden. En die worden zeer intensief gebruikt omwille van kinderen, de gezondheid..." Zijn redenering: de roker wordt niet gestraft en de bewuste niet-roker krijgt een 'comfortzone'. Bovendien werkt zo'n zone sensibiliserend in de strijd tegen zwerfvuil.

Regeltje erbij

Het is natuurlijk niet zo dat de kust nog geen actie onderneemt. Vorige zomer deelden de tien gemeenten 75.000 kartonnen asbakken uit aan strandgangers. Dat zal dit jaar opnieuw gebeuren. Sommige gemeenten spraken ook 'Mooimakers' aan, het Vlaamse project tegen zwerfvuil. Zo zullen in Koksijde jobstudenten rokers op het strand en de dijk aanspreken en hen vragen om hun peuken niet achter te laten. Vandenberghe geeft toe dat de strandasbakjes deels effect hebben, maar zegt dat de reinigingsdiensten de peuken nog steeds massaal terugvinden. Hij wil zijn collega's dan ook voorstellen om overal aan de kust rookvrije zones te installeren. Zelf plant hij er al vanaf volgende zomer voor zijn stukje kust. Alleen de burgemeesters van De Panne, Nieuwpoort en Oostende zijn er echter voor gewonnen. In Nieuwpoort wordt bekeken of het volgende zomer zou kunnen, in De Panne zijn er nog geen plannen. In Oostende heeft partijgenoot Johan Vande Lanotte wel veel vragen bij de praktische haalbaarheid van het voorstel. Kan je dat opleggen met zo veel toeristen aan de kust?

Ook de tegenstanders vinden rookvrije zones onhaalbaar én zien er een te forse beperking van de vrijheid in. "Het is nog een regeltje erbij", zucht Marc Vanden Bussche uit Koksijde. "Er zijn al voldoende andere initiatieven." En wat het negatieve effect op de gezondheid betreft? Daar heeft een andere partijgenoot van Vandenberghe, Renaat Landuyt uit Zeebrugge, een droog antwoord op: "We vertrouwen erop dat de wind in Zeebrugge zijn werk doet."