(Op)nieuw op de wielerkalender in 2017: de Elfstedenronde! Stad Brugge en organisator Golazo sports blazen deze legendarische eendagskoers nieuw leven in, in combinatie met een toertocht en een gloednieuw Cyclo Festival daags voordien. Afspraak op 17 en 18 juni in Brugge.

Op zondag 18 juni strijkt het profpeloton in Brugge neer voor een Elfstedenronde nieuwe stijl! De wedstrijd maakt deel uit van de UCI Europe Tour, categorie 1.1.

Geschiedenis

We koesteren het verleden om de toekomst te maken. Met de Elfstedenronde halen we een stukje West-Vlaamse wielergeschiedenis van onder het stof om in een modern jasje te steken.

De eerste Elfstedenronde werd in 1943 gereden. De koers groeide in de jaren 50 en 60 uit tot een begrip in West-Vlaanderen en ver daarbuiten, maar verdween halfweg de jaren 70 van de kalender. Na een korte heropflakkering eind jaren 80 viel in 1989 het doek over de Elfstedenronde maar anno 2017 is de koers opnieuw springlevend.

De profrenners strijden op zondag om een plek op de indrukwekkende erelijst waarop onder meer Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy en Freddy Maertens prijken. In 1967 won Bruggeling Guido Reybrouck.

Start op de markt

De Elfstedenronde voor profs start op zondag 18 juni op de Markt in Brugge. De wielerfans kunnen er ‘s ochtends de ploegenpresentatie bijwonen. Na de feestelijke start op de Markt van Brugge zetten de renners koers richting Oostkamp, waar op de N50 de officiële start zal plaatsvinden. Via Wingene, Tielt, Ardooie, Ingelmunster, Izegem, Roeselare, Hooglede, Staden, Houthulst, Diksmuide, Nieuwpoort, Middelkerke, Oudenbrug, Bredene, De Haan en Zuienkerke keert het peloton terug richting Brugge.

Kasseien

De Elfstedenronde anno 2017 zal getypeerd worden door een typisch Vlaams fenomeen, de kasseien. Op het parcours liggen maar liefst 17 kasseistroken. Samen met de wind aan de kust en in de poldervlakten zullen deze hobbelige passages voor een zware en selectieve wedstrijd zorgen.

Op zaterdag kan al wie wil de profs voorafgaan op quasi hetzelfde parcours. De actieve fietsers hebben de keuze uit een toertocht van 30, 80 of 150 km en er is een Elfstedentocht Cyclo Festival met allerhande fietsanimaties.

Bezoekers die naar Brugge komen afgezakt voor het evenement, zullen meer te zien krijgen als tijdens De Ronde van Vlaanderen. Want behalve de start staat er 's namiddags ook een doortocht door het hart van de stad en de finish op het programma. Voor de horeca zal dit een grote opsteker zijn. Zo kan men de start bijwonen, wat eten in de stad om dan weer op post te zijn voor de doortocht en de finish.