Wie zwaar dronken of onder invloed van drugs achter het stuur zit, krijgt door de politie een bloedproef opgelegd. Sommige chauffeurs zijn zo dronken of onder invloed van drugs dat ze niet meer kunnen blazen. Andere bestuurders zijn niet in staat tot een normale ademanalyse omdat ze gewond raakten na een ongeval. Via bloedstalen wordt geanalyseerd hoeveel promille, hoeveel drugs en welke stoffen de bestuurder in zijn lichaam heeft.

Sinds 20 april is het raamcontract via Justitie, waarmee de politie de bloedproefbuisjes kon bestellen, afgelopen. Een nieuw raamcontract is in behandeling en dus dreigen er bij de start van de zomerbobcampagne verkeer tekorten bij meerdere politiezones.

In de commissie Justitie vroeg Kamerlid Annick Lambrecht aan minister van Justitie Koen Geens info over het aflopen van het bestellingscontract van bloedproefbuisjes waardoor er verschillende politiezones bij de start van de “zomerbobcampagne” zonder bloedproeven dreigen te vallen. Kamerlid Annick Lambrecht kreeg een niet geruststellend antwoord van bevoegd Minister van justitie Geens.

De Minister kan niet garanderen dat er voldoende bloedbuistesten aanwezig zullen zijn tegen eind augustus. Daardoor komt zowel de politie nationaal als lokaal wellicht in de problemen.

In Brugge leidt dit gegarandeerd tot problemen bij drugscontroles in het verkeer. Nu zijn er nog maar 37 Drugs bloedtesten in het bezit van politie zone Brugge, allen geldig tot eind augustus 2017. Er komt dus een groot probleem in Brugge qua controle op drugsgebruik in het verkeer.

Cijfers tonen aan dat er steeds meer bestuurders rondrijden die drugs hebben gebruikt. Zo werden er vorig jaar 50 positieve vaststellingen drugs in verkeer gedaan, waarvan er 25 werden vastgesteld tijdens de zomer (juli – augustus). Reden van verhoging tijdens de zomer is vooral te wijten aan de verschillende muziekfestivals.

 Men moet weten dat voor elke positieve vaststelling drugs er steeds een bloedafname dient te gebeuren en dit door de nog steeds afwezige speekselanalysetest.

De nog aanwezige 37 bloedvenules zullen zeker deze zomer opgebruikt zijn.

Eveneens zullen er in Brugge vanaf september GEEN drugs in verkeer meer kunnen vastgesteld worden doordat men dan niet meer zal beschikken over de nodige bloedvenules.

" Verkeersveiligheid moet een topprioriteit zijn in ons beleid, gezien het jaarlijks ongehoord aantal verkeersongevallen. Men moet dus zorgen dat de politie correct haar werk kan doen met nodige middelen die tijdig worden geleverd aan hen. Als verkeersveiligheid echt hoog op de agenda staat van het federale beleid dan kunnen dergelijke toestanden echt niet. Rijden onder invloed van drugs is niet enkel ernstig voor de gebruikers maar vooral zeer gevaarlijk voor inzittenden en andere wegbestuurders" besluit Lambrecht die dit dossier ook na augustus verder opvolgt.

Annick Lambrecht
Federaal volksvertegenwoordiger
0474950209