Delen is het nieuwe hebben, ook wat auto’s betreft. Steeds minder mensen, en zeker jongeren, voelen de noodzaak om zelf een auto te bezitten. Als ze er een ter beschikking hebben wanneer het echt nodig is, zijn ze al tevreden. Vandaar het succes van autodeelformules als Cambio. Maar ook het particulier autodelen zit in de lift. Mensen richten zelf autodeelgroepen op en maken onderling afspraken over de kosten, het gebruik en het onderhoud.

De vzw Autopia, die tot nog toe vooral actief is in Vlaanderen, ondersteunt dergelijke initiatieven. Autopia organiseert informatie-avonden om geïnteresseerden over de streep te trekken, helpt aspirant-autodelers om zich te organiseren en biedt de nodige ondersteuning om het autodelen ook praktisch werkbaar te maken. In Vlaanderen heeft Autopia op die manier al 350 autodeelgroepen helpen opstarten, in totaal goed voor 2.500 autodelers die 400 auto’s delen.

'Op die manier haal je heel wat auto’s uit het straatbeeld', zegt Pascal Smet. 'Ook in Brussel zou dat een goeie zaak zijn. Een gemiddelde auto wordt één uur per dag gebruikt. Dat betekent dat hij 96 procent van de tijd stilstaat. Als we de stad aangenamer willen maken voor voetgangers en fietsers, moeten we gaan voor minder auto’s die intensiever worden gebruikt.'

Daarom heeft Smet beslist om Autopia ook in Brussel te ondersteunen met een werkingssubsidie van 38.500 euro. De ambitie is om het komende jaar 20 autodeelgroepen op te starten.