Het door de Heistenaar gevreesde tramtracé tussen Heist-op-den-berg en Haacht komt er zeker niet. De tram zou volgens de studies van De Lijn niet genoeg snelheid kunnen halen in de regio. Het gemeentebestuur en de actiegroepen zijn verheugd over de beslissing van de vervoersmaatschappij. "Voor ons is dit een hele geruststelling", klinkt het daar.

Uit de plannen van De Lijn voor vier nieuwe tramlijnen rond Brussel, krijgen drie tracé's prioriteitvoor realisatie. Een noordelijke ringtram, een tramlijn langs de A12 tot Willebroek en een tram tussen de luchthaven van Zaventem en Brussel. Het traject richting Heist-op-den-Berg, die stopt in Haacht, wordt niet als prioriteit aanzien. Omwille van het gebrek aansnelheid die gehaald kan worden, wordt de vertakking Heist-Haacht, samen met die vanEizeringen naar Leerbeek, niet verder uitgewerkt.

"In Heist gaat het om zeer landelijk gebied waar er veel bochtenwerk bij komt kijken, een drager als de A12 in Willebroek is er niet. De tram moet minstens 50 per uur halen om het aantrekkelijk voor de reiziger te maken en dat is in Heist niet het geval", stelt Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant.

De voorbije maanden werden er actiegroepen opgericht en ook het gemeentebestuur moest van een tramlijn naar de hoofdstad niets weten. Beiden zijn dan ook zeer tevreden. "Op basis studiewerk hebben wij onze slag thuis gehaald", zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V). "Wij hebben nooit straffe uitspraken gedaan of de sensatie gezocht. Ik denk dat De Lijn onze manier van werken apprecieerde." Schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) vult verder aan: "Leg de nota van de Vlaamse regering naast de opmerkingen van de gemeente over de komst van de tramlijn en je krijgt in essentie twee keer hetzelfde verhaal. De aanleg van de tramlijn Brussel-Heist zou meer dan een miljard euro gekost hebben. Omwille van de vele onteigeningen is het kostenplaatje hier veel anders dan bijvoorbeeld Willebroek-Brussel, waar men met de A12 zit."

Het actiecomité, waarin zowel inwoners van Heist als buurgemeenten gegroepeerd zijn, is vooral blij dat de beslissing nu al is genomen, voor het opmaken van de RUP's (ruimtelijke uitvoeringsplannen)

verschenen in Het Laatste Nieuws