In 2017 investeren we 73 miljoen euro, een record! Tegelijk waken we er ook over dat de belastingen niet stijgen. De investeringen die we doen zijn niet alleen van groot belang voor onze stad, maar ook voor de lokale economie én de tewerkstelling.

Uitschieter is de recentelijk aangekondigde aankoop van de KTA-site, met het oog op de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal, waarvoor de stad vijf miljoen euro op tafel legt.

Daarnaast schrijft de stad onder meer 4,4 miljoen euro af voor de heraanleg van 't Zand en staan in totaal voor veertien miljoen aan wegenwerken op de planning. De vele ingrepen in de stationsomgeving liggen daarvoor aan de basis.

Het stadsbestuur financiert de aankopen deels met de verkoop van eigendommen, zoals de gronden in Lissewege-Zeewege (5,2 miljoen euro), kazerne Peterseliestraat (3 miljoen euro) en complex Himpe (3 miljoen euro).

Behalve de investeringen voor 2017, legde het stadsbestuur ook al 66 miljoen euro bestemde gelden vast voor de komende jaren, onder meer voor de bouw van het nieuwe beurs- en congrescentrum, en via het Toekomstfonds ook voor investeringen in het stadiondossier.

Budget in evenwicht en stadsschulden historisch laag

We realiseren dit binnen een budget in evenwicht en zonder de belastingen te verhogen. Bovendien zijn de stadsschulden historisch laag. Sinds 2000 zijn ze met 45 procent gezakt, tot 79,5 miljoen euro dit jaar.