Op woensdag 19 april 2017 is het voor de 10de keer Buitenspeeldag.

Die dag zal er in heel Vlaanderen veel en goed worden buiten gespeeld.

De televisiezenders Nickelodeon, Nick Jr, Studio 100 TV, Ketnet, VTMKZOOM en KADET gaan die dag tussen 13u en 17u op zwart. Geen televisie die namiddag en dus… een duidelijk signaal om naar buiten te gaan.

Helmut Jaspers, schepen van jeugd (sp.a): “Essen is een speelvriendelijke gemeente waar op vele plaatsen en diverse manieren kan worden buiten gespeeld en gesport.  Er zijn maar liefst 29 buurtspeelpleintjes, 4 speelbossen en verschillende gemeentelijke parken.  Bovendien werken we aan de plannen voor de inrichting van een ‘Stoerwoud’.  Deze avontuurlijke speeltuin komt aan de Oude Pastorij.  Ook in de wijk Statievelden wordt een nieuw buurtspeelpleintje aangelegd.  Op de Buitenspeeldag zullen de kinderen uit de buurt er trouwens bevraagd worden over hoe zij de inrichting van hun nieuwe speelplekje zien”.

Al zes Essense speelstraten

Onze gemeente biedt buurtbewoners sinds een aantal jaren de mogelijkheid om tijdens de vakantieperiodes of op woensdagnamiddagen een speelstraat in te richten. Kinderen hebben recht op spelen, maar niet iedereen heeft een tuin en ook het drukke verkeer maakt het voor kinderen en jongeren vaak moeilijk om veilig te kunnen ravotten. Speelstraten geven kinderen dus meer speelruimte én het brengt buurtbewoners ook dichter bij mekaar.

Speelstraten kunnen aangevraagd worden bij de gemeentelijke jeugddienst. Er zijn wel duidelijke regels en afspraken.  Het reglement vind je op www.essen.be.  Voor info of aanvragen kan men steeds terecht bij de jeugddienst. 

Intussen zijn er in Essen al zes speelstraten geregistreerd.

Extra buitenspeeldag-activiteiten

Naar aanleiding van de Buitenspeeldag zijn er ook een aantal extra spel- en sportactiviteiten die georganiseerd worden.

Op de lagere school van het College van het Eucharistisch Hart kan men terecht voor allerlei leuke activiteiten. . Zo kan je er tussen 13 en 16 uur eendjes vissen, crossen op het crossparcours, springen op het springkasteel ...

Op het buurtspeelplein ’t Middelpunt in de wijk De Middel op Essen-Wildert staat er tussen 13 en 17 uur een springkasteel en zijn er voor de kleinsten er ballonverrassingen.

En tot slot kan je in de speelstraat Hendrik Consciencelaan terecht in een springkasteel, is er tafeltennis, badminton en kunnen kinderen zich van hun creatiefste kant laten zien en mooie stoepkrijttekeningen maken.  Ook daar is iedereen welkom van 13.00 tot 17.00 uur.

Geen excuus dus om op woensdag 19 april binnen te blijven of je te vervelen.  Trommel al je vrienden en buren op om die namiddag buiten te spelen en te sporten. Want, een beetje zon en frisse lucht is goed voor ons allemaal.