Flanders Smart Hub streeft naar een efficiëntere en duurzamere logistiek in de provincie, zoals het bundelen van goederenstromen tussen bedrijven om zoveel mogelijk individueel vrachtverkeer te vermijden. In navolging van een eerder succesvol bundelingstraject in Haasrode (opgestart in 2012 en nog steeds actief), werd vorig jaar contact opgenomen met het grootste bedrijf op de zone Webbekom in Diest: Toyota Parts Center Europe (TPCE). Het vermoeden was dat de vele aan- en afvoertransporten wel eens gebundeld konden worden met gelijkaardige transporten van andere bedrijven uit de regio.

Via een samenwerkingsverband met de logistieke opleidingen bij UCLL werd voorbereidend studiewerk uitgevoerd bij TPCE en een dertigtal geïnteresseerde bedrijven. Uit dit studiewerk resulteerden een zestal bundelingspistes. De meeste pistes situeren zich in de nabije omgeving van Diest.

De thesis van Stijn Beliën, die het bundelingstraject behandelt, de aandacht van de logistieke wereld getrokken: zijn eindwerk kreeg de Supply Chain Award van de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek als beste bachelorthesis in de Supply Chain.