Het eerste Repair Café in Gent vond plaats in 2013. Sindsdien organiseerde de Stad al heel wat repareernamiddagen in verschillende wijken.  Een Repair Café draait om repareren en sociaal contact. Het zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen om allerhande voorwerpen te herstellen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels en zelfs fietsen en computers. Ter plaatse is er gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke herstellingen uit te voeren.

“Het Repair Café is ook een sociaal evenement”, zegt de Gentse schepen van Welzijn Resul Tapmaz. “Buren ontmoeten elkaar op een nieuwe, verrassende manier. Dat leidt tot nieuwe contacten en netwerken in de buurt en bevordert de sociale samenhang en het vertrouwen tussen bewoners.”

Repair Café Brugse Poort op 16 juni 

Op 16 juni organiseert Buurtwerk Brugse Poort  het tweemaandelijkse Repair Café voor buurtbewoners. Er zijn gratis repareertafels voor elektro, pc's, tablets, gsm's, textiel en fietsen.

Tijdens het wachten kunnen bezoekers terecht in de gezellige zithoek met gratis koffie en thee. De wijkbibliotheek van de Brugse Poort stelt een selectie van repareer- en upcyclingboeken ter beschikking.

“De Stad probeert ook om telkens op een actieve manier nieuwe mensen toe te leiden en hen in contact te brengen met buurtbewoners die ze anders minder vlug ontmoeten. Tijdens dit Repair Café wordt een extra inspanning gedaan naar bewoners van drie grote woningblokken aan de Leiekaai”, zegt Tapmaz.

Het Repair Café gaat door op 16 juni van 14 tot 17 uur in Watt Factory (achter café Woest), Drongensesteenweg 41 te Gent.


(Foto: reporters)