Toen de vissers op Steenberg het haast- en vliegwerk zagen van de firma die instond voor de overzetting van de vispopulatie naar het reeds gerenoveerde deel van de vijver, kwamen ze spontaan in actie om de overblijvende vissen te redden.  Zonder aarzelen, gingen ze met hun rubberboot en lieslaarzen het koude water in en konden zo nog een dertigtal karpers en een mosselbank redden. 

Toen ik de bevoegde schepen op de gemeenteraad om uitleg vroeg over de werkwijze van de firma, vond ik zijn antwoord nogal dubbelzinnig, zegt sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys.  Hij erkende dat er tijdens de overzetting één en ander was misgelopen, maar hamerde eveneens op de goede referenties van de betrokken firma voor dat soort werk, wat blijkbaar voldoende is om de firma vrijuit te laten gaan, vervolgt Anja Vanrobaeys. Ik vind nochtans dat gelijk welke firma die werken waarvoor zij door de gemeente zijn aangesteld, niet naar behoren uitvoert, daarop moet worden aangesproken.  

De vissers waren echter nog meer verbolgen door de defensieve reactie op hun reddingsactie op de Facebookpagina van de gemeente Erpe-Mere. Daarin werd de firma die instond voor de overzetting zonder verpinken bedankt voor hun professionaliteit, zonder één woord van appreciatie over de reddingsactie van de vissers.  Betrokken mensen zoals die vissers, die zelf de handen uit de mouwen steken moet je koesteren en appreciëren, besluit ze, anders verlies je hun betrokkenheid. Bovendien blijkt dat ook andere van hun voorstellen op een muur van stilzwijgen botsen. Ik hoop dan ook dat het schepencollege hen uitdrukkelijk bedankt, maar ook actief luistert en in overleg gaat en minstens uitlegt waarom bepaalde suggesties niet worden gevolgd. Anders vervalt burgerparticipatie in teleurstelling en frustratie.