Het hing al enige tijd in de lucht, nu wordt het bewaarheid. Bernard Clerfayt verlaat Schaarbeek. Niet om minister te worden, maar wel als Staatssecretaris voor het FDF in de  regering Leterme 1.

Na de verkiezingen van 10 juni 2007 werd hij reeds meteen getipt voor een ministerpost. Maar na 9 maanden onderhandelen leek die piste ondergesneeuwd. Tot vorige week Le Soir op p. 1 zijn naam weer liet vallen. Begin deze week leek alles in kannen en kruiken tot dinsdag duidelijk werd dat er in de regering Leterme 1 niets voor het FDF inzat.   Dankzij de forcing van FDF-voorzitter Maingain de afgelopen dagen, zet Clerfayt nu toch een stap naar het federale niveau. Een functie die niet cumuleerbaar is met het burgemeesterschap van Schaarbeek. Nochtans beweerde hij tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2006 dat hij de enige echte full-time burgemeester van Schaarbeek was en ging blijven, samen met een cumul als Brussels parlementslid dan. Maar zijn ambities lagen elders.

 

En wie wordt de opvolger in Schaarbeek?

Gisteren na de gemeenteraad werd al snel duidelijk dat tegen alle verwachtingen het niet de perfect tweetalige, zelfzekere en competente Schepen van Onderwijs en Franse Cultuur Georges Verzin zal zijn die de burgemeesterssjerp tijdelijk gaat overnemen, maar wel Clerfayt’s vertrouwelinge Cécile Jodogne. Verzin is 3de schepen en Jodogne slechts 7de in het College.

Zo krijgt Schaarbeek voor het eerst een vrouw als burgemeester, maar wel Nederlands onkundig !

De Clerfayt zeer toegewijde Cécile Jodogne begon als medewerkster en later kabinetschef van Clerfayt toen deze laatste Schepen van Stedenbouw was. Zij is hem later in deze functie opgevolgd en doet dat nu ook als burgemeester. Cécile Jodogne werkt hard en kent haar dossiers zeer goed.

Zij spreekt echter geen verstaanbaar woord Nederlands.

Zij zal zich dus ook niet kunnen positioneren als Burgermoeder van ALLE Schaarbekenaars.  Met het wegvallen van Bernard Clerfayt zet Schaarbeek duidelijk een stap terug in haar openheid naar de Nederlandstalige bevolking. En dat kunnen we dus enkel maar betreuren.