Ziet u het gebeuren dat een verlaging van de Belgische vennootschapsbelasting op het radionieuws uitgeleid wordt als een "verlaging waar vooral grote bedrijven van zullen profiteren"? Dat hoorden wij afgelopen weekend op de radio, toen Donald Trump zijn slag thuis haalde.

De politieke zeden in ons land staan mijlenver van Trumps retoriek, maar het gekke is dat als beleidsmakers hier hetzelfde recept toepassen, daar amper ophef over is. Laat staan dezelfde duiding in het nieuws. De hervorming van de vennootschapsbelasting is het paradepaardje van minister Van Overtveldt (N-VA). In het zomerakkoord - waarvan zo goed als alle deelakkoorden intussen in gruzelementen liggen - werd de verlaging gebetonneerd. Verschillende ministers keken toen de camera in en waren zeker: de hele operatie zou 'budgetneutraal' zijn. In mensentaal: het zou u niets kosten. Intussen zijn de sterren gekeerd. Net als in de VS argumenteren experts en professoren ook hier dat de hervorming het begrotingstekort nog groter zal maken. De hamvraag is dan: voor wie is die belastingverlaging, waar eigenlijk geen geld voor is?

De vennootschapsbelasting is een belasting op de winst van aandeelhouders van de vennootschap. Van de Nationale Bank weten we dat de totale waarde van de aandelen van Belgische vennootschappen 1.612 miljard euro bedraagt. Interessanter zijn de cijfers van het Centrum voor Sociaal Beleid. Die tonen dat de aandelen bijzonder ongelijk verdeeld zijn over de Belgische gezinnen. Zo bezit 1 procent meer dan de helft van alle aandelen en 5 procent bijna 80 procent. De nationale financiële rekeningen leren bovendien dat 46 procent van de aandelen in handen is van buitenlandse aandeelhouders. Voor beursgenoteerde bedrijven loopt dat op tot 68 procent. Een verlaging van de vennootschapsbelasting zal dus niet alleen uitdraaien op een cadeau voor rijke aandeelhouders, ze zal uitdraaien op een cadeau voor heel rijke (buitenlandse) aandeelhouders.

In tijden waarin een partij elk banaal nieuwsfeit in dit land gebruikt om - naar eigen zeggen - onze identiteit te beschermen, is dat een vreemde vaststelling. De hervorming zoals deze Belgische regering ze wil invoeren, is een aanslag op zowat alles wat we 'rechtvaardig' noemen. Toch blijft het stil.

Als vandaag één op de zeven Belgen financieel het einde van de maand niet haalt en één op de vijf op de rand van armoede balanceert, is hier minstens evenveel verontwaardiging op zijn plaats. Helaas is het opvallend hoe we over Trump graag moord en brand schreeuwen bij zo'n onrechtvaardige belastinghervorming, maar dat hier blijkbaar best oké vinden.

Meryame Kitir en Peter Vanvelthoven