Volgens verschillende kranten wil Van Overtveldt de vennootschapsbelasting voor alle bedrijven terugbrengen naar 20 procent tegen 2020. Om dat te betalen zou de roerende voorheffing stijgen naar 30 procent, zouden zowat alle aftrekposten verdwijnen, wordt eraan gedacht het afschrijvingssysteem voor bedrijven minder gunstig te maken en zou de notionele intrestaftrek op de schop gaan.

"Wat minister Vanovertveldt voorstelt is geen taxshift maar een grote belastingverlaging op kapitaal. Dat blijkt uit een recent rapport van de Hoge Raad van Financiën. Dit is allesbehalve budgetneutraal", hekelt Meryame Kitir. "Bovendien is dit de wereld op zijn kop, aangezien een belasting net naar de koopkracht van gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen zou moeten gaan."

"Het voorstel van Van Overtveldt zal een nieuw gat zal in de begroting. En dat terwijl de regering nog 6 miljard euro voor de vorige taxshift moet vinden tegen 2020. Wie daar nog een tekort van enkele miljarden bovenop wil doen, is de begroting aan het verzieken. Dit is totaal onverantwoordelijk", besluit Meryame Kitir.