In Gent heeft de autodeelorganisatie ‘cambio’ haar eerste elektrische wagen voorgesteld. Het initiatief kadert in het Europese Civitasproject waaraan de Stad Gent deelneemt. Doel is duurzame mobiliteit te promoten.

Het compacte Italiaanse stadswagentje, de Tazzari Zero, is bedoeld voor twee personen, maar heeft toch ruim 160 liter bagageruimte. Dat zou je op het eerste zicht echt niet zeggen, zo klein als het leek toen het onder ruime belangstelling te kijk stond vlak voor het stadhuis. Een echt stadswagentje dus, dat volledig elektrisch wordt aangedreven. Na een oplaadtijd van 8 uur, kan je er 140 kilometer ver mee rijden. En als het moet, haalt het autootje toch een snelheid van 100 kilometer per uur.

Cambio leent in 20 Belgische steden 330 wagens uit aan ruim 9.000 gebruikers. De organisatie zoekt nu verder naar manieren om de ecologische bandafdruk van haar gebruikers nog verder te verkleinen. Het proefproject moet nagaan of elektrische voertuigen passen binnen het reeds bestaande keuze-aanbod van cambio.

De Dienst Mobiliteit mag als eerste proefkonijn spelen.
Bovendien moet bestudeerd worden hoe een aantal beperkende factoren als de lange laadtijd en de beperkte actieradius opgevangen kunnen worden. In een latere fase zullen dan de leden van cambio met de wagen mogen rijden. Als de resultaten positief zijn, zal cambio meerdere autootjes aanschaffen.

Meer info kan u vinden op de website van cambio: www.cambio.be