Deze verkiezingsbelofte moest zo snel mogelijk hard gemaakt worden. En ere wie ere toekomt, de beloofde camera’s hingen er betrekkelijk snel. En ze zouden de Grote Markt stukken veiliger maken.

BOOM één had toch wel wat vragen. Was de investering van meer dan 100.000 euro niet erg veel (onderhoudskosten en nieuwe investeringen op de Kaai nog niet meegerekend)? Wie ging de camerabeelden bekijken? Zouden de camera’s niet gewoon het probleem verschuiven?

Na meer dan twee jaar is het tijd voor een evaluatie.  Als de burgemeester in de pers spreekt over “schitterende resultaten” worden wij natuurlijk nieuwsgierig.

Maar wat blijkt?  Vragen naar cijfers en resultaten bij de politie en bij de gemeente over dit peperdure systeem leverden dit antwoord op : “Er worden terzake geen statistieken bijgehouden”.

Waar haalt de burgemeester dan zijn “schitterende resultaten” vandaan? Uit zijn eigen verbeelding? Om de mensen voor te houden dat het allemaal goed gaat? Schone Schijn?

We gaan nu weer massa’s belastingsgeld pompen in een uitbreiding van het systeem naar de Kaai. Want het enige dat de politie ons wél kon melden is dat daar de problemen gegroeid zijn.

Zoals BOOM één had voorspeld. En naar welk deel van Boom gaan de problemen zich nu verschuiven? De Stationsbuurt...

Camera’s zijn dus geen wondermiddel, maar ze houden de mensen zoet.

De Schone Schijn is gered.