Het regionaal sociaal-economisch overleg-comité (Resoc) start met een campagne die inwoners van het arrondissement Mechelen warm moet maken voor het ondernemerschap.

De website zininondernemen.be moet vooral jongeren helpen om de stap te zetten. "De regio Mechelen is een welvarende regio met veel mensen die goede ideeën hebben, maar niet de stap zetten om hun plannen concreet te maken", zegt Resoc-voorzitter Caroline Gennez. Via de website kunnen geïnteresseerden te weten komen wat ze moeten doen om met een eigen zaak te starten. "Je vindt er ook de verschillende instanties waar je als starter terecht kan voor begeleiding en advies, of welke diensten lokale besturen aanbieden", vertelt projectcoördinator Philippe Rousseau.

De reden voor het initiatief is niet ver te zoeken. "Te weinig mensen in Vlaanderen zijn bezig met het oprichten van een eigen zaak. Slechts 3,05 op de honderd. In Europa is dat meer dan vijf op de honderd. In Griekenland, de Europese koploper, zelfs acht op de honderd", weet Gennez. Voka-Kamer van Koophandel geeft met zijn vliegende startersbrigade al zeven jaar workshops over het opstarten van een onderneming. Vooral zware fiscale lasten, de angst voor een te grote verantwoordelijkheid, het gebrek aan een sociaal vangnet bij een faillissement en geen vast inkomen of pensioen schrikken jonge mensen af.