17 mei, Brussel, AB. Een geweldig feest gisterenavond in de AB! Muzikaal vuurwerk. Paul Weller speelde de pannen van het dak en dat wou ik niet missen. Je zou er soms aan twijfelen als je Stijn Meuris en andere goede vrienden hoort, maar politiek is voor mij wel degelijk rock ’n roll. 

Ik ben een fan van Weller sinds hij voorman was van The Style Council. Veel op gedanst, veel op gemijmerd ook, want de Godfather van de Mods beroert meer dan één snaar tegelijkertijd. Ever changing moods!

Paul Weller

Weinig oude hits wel gisteren. Weller speelde voornamelijk nummers uit zijn jongste twee albums. Jammer genoeg stond Wake Up The Nation, één van mijn favoriete songs, niet op de setlist. Het zal je niet verwonderen dat ik in die song ook een beetje een les voor 13 juni lees: sp.a wil die dag ook weer vooruit. Wat ik met vele andere fans te zien kreeg, was gepassioneerd vakwerk van een ‘angry old man’, begeleid door een perfect op elkaar ingespeelde jonge band. Kortom, een heerlijke avond zo tussen de campagne door!
 
Eerder vandaag zag ik nog ander vuurwerk, op het terrein van KRC Mechelen. Het Mechelse homeless voetbalteam FC Hattrick trad in een driehoekstornooi aan tegen de ploeg van de Mechelse hulpverleners én tegen onze eigenste sp.a-vrienden van Mechelen. Ik coachte de eigen kameraden, natuurlijk, en niet zonder succes: iedereen weet dat ik een groot voetballiefhebber ben! Maar mijn hart lag net zo goed bij de vrienden van FC Hattrick.

sp.a Mechelen

Het is een prachtig project, een samenwerking van Racing Mechelen en KV Mechelen, dat de sociale component van het Mechelse voetbal in de verf zet. De oefenwedstrijden moeten dienen om FC Hattrick op weg te zetten naar het wereldkampioenschap voor thuis- en daklozen in Rio, Brazilië.

In mijn eigen stad en het Vlaams parlement vecht ik al langer voor de subsidies om dit en andere mooie projecten mogelijk te maken. Voetbal maakt hier samenleving. Op het veld staan daklozen en asielzoekers, ze komen uit België, maar ook uit Algerije of Soedan. En ze willen winnen. De match, maar ook een beter leven.
“Het is een ideale manier om een groep op te bouwen”, vertelt Andreas van de vluchtelingendienst. “Naar buiten komen is de eerste stap. Samen voetballen creëert samenhorigheid. Ze delen hun lot. Na de match is er altijd een eenvoudige maaltijd in de kantine. En werd er de eerste drie keren in stilte en een beetje onwennig gegeten, het ijs is nu echt gebroken.”

“Vorig jaar zijn we met deze Mechelse variant van Open Stadion begonnen”, vertelt Henk, de trekker van FC Hattrick. “In dit project gaat het 40 % om het spel en de score, 20 % om fair play en 40 % over het sociale traject dat je samen aflegt. We bereiken bij elke match in totaal zo’n 60 mensen, voetballers en supporters. Mensen uit hun isolement halen, daar gaat het om.”

Op 15 juni gaat in Brugge het laatste tornooi van de Belgian Homeless Cup door. Om geselecteerd te worden tellen behalve het sportieve resultaat en de fair play ook een sociaal examen mee voor de eindklassering. Laat het balletje maar lekker rondgaan, jongens! We moeten (samen) vooruit. Mijn steun hebben jullie.