Nu het referendum van 18 oktober alleen zal gaan over het BAM-tracé, is de vraag hoe het dan verder moet met de tunnel van Arup/Sum. CD&V-schepen Marc Van Peel creëert duidelijkheid. "Wij zijn er inmiddels van overtuigd dat het tunneltracé geen volwaardig alternatief is. Verder onderzoek van die optie heeft voor ons geen zin meer. We willen geen tunnel onder een gebied met petrochemische bedrijven, geen constructie die tien keer zo gevaarlijk is als de Kennedytunnel. Het bijkomend onderzoek van Arup/Sum heeft ons definitief overtuigd.”

Kale kermis
Daarmee is CD&V duidelijker dan ooit. Maar hoe denkt Vlaams minister-president Kris Peeters dit te kunnen verkopen aan zijn coalitiepartner sp.a? Op die vraag gaf hij ons gisteren geen antwoord.
Sp.a-voorzitter Caroline Gennez draait niet rond de pot: “Als Kris Peeters denkt dat hij ons kan uitspelen tegen Patrick Janssens, dan komt hij van een kale kermis thuis. Wij gaan nu voor tweehonderd procent voor de tunnel, niet alleen in Antwerpen maar ook in de Vlaamse regering. Als Antwerpen op 18 oktober nee zegt tegen de Lange Wapper, dan is het ook nee."
"Peeters zou zich nu beter boven de partijen zetten en op zoek gaan naar een consensus, in plaats van zich te gedragen als de schaduwburgemeester van Antwerpen en de waterdrager van het BAM-tracé.”

Leescomité
Ondertussen buigt in Antwerpen het schepencollege zich over het volgende discussiepunt: de inhoud van de brochure waarmee het de burgers wil informeren over de volksraadpleging. “Daar is nog veel werk aan”, zegt Marc Van Peel. Een ‘leescomité’ onder leiding van Patrick Janssens moet de komende dagen een compromis zoeken over die brochure.

Tegen BAM
De actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal lieten gisteren na overleg met hun achterban weten dat ze hun campagne tegen BAM en voor Arup/Sum verderzetten.