Daar waar de gemeente Maasmechelen haar gebouwen sinds jaar en dag laat poetsen door een externe firma, beschikt het OCMW over een eigen interne poetsdienst. Het schepencollege heeft nu echter beslist om een prijsaanvraag te lanceren voor het poetsen van de gebouwen van beide organisaties. “Dit betekent dat CD&V en Open VLD overwegen om 35 mensen op straat te zetten”, zegt sp.a-fractieleider Daan Deckers. “Wij zullen als sp.a-fractie al het mogelijke doen om dit te voorkomen.”

“Het frappante is dat in de argumentatie die bij het besluit van het schepencollege gevoegd is letterlijk staat dat de prijs van de externe poetsdienst van de gemeente VERGELIJKBAAR is met de interne poetsdienst van het OCMW. Het kost dus evenveel. Iedere weldenkende mens zou zich dan afvragen: waarom houden we niet alles in eigen hand en de-privatiseren we de poets van de gemeente niet? Niet zo voor CD&V en Open VLD blijkbaar… Dit is onbegrijpelijk”, aldus Deckers.

De interne poetsdienst telt vandaag 18,5 voltijdse equivalenten. Deckers: “Gelet op de vele deeltijdse contracten, betekent dit effectief 34 personen. Daarenboven worden ook nog enkele artikel-60ers ingeschakeld die moeilijk aan werk geraken in het reguliere arbeidscircuit. In het collegebesluit haalt men aan dat men de externe firma kan verplichten om het personeel over te nemen, maar we weten allemaal dat dit niet hard te maken is en dat dit in minder goede contracten en minder goede omstandigheden zal zijn. Voor sp.a is dit onaanvaardbaar.”