Straks opent RimpelRock de deuren. Vanochtend een laatste grondige check-up. Met de verantwoordelijken voor de veiligheid bekijk ik mogelijke knelpunten.

[image]

Zondag 12 augustus
Met de mensen van de organisatie overloop ik of alles op punt staat. Om 10.30 is het zover, RimpelRock 2007 opent de deuren en duizenden enthousiaste RimpelRockers betreden de weide. We zien opvallend veel jongeren dit jaar.

Intussen zijn ook de artiesten en managers aangekomen. Dana Winner, Vicky Leandros, Will Tura,…ze zijn allemaal van de partij. Medewerkers begeleiden hen naar de kleedkamers. Alles loopt gesmeerd. Tussendoor maak ik nog voldoende tijd vrij voor interviews.

RimpelRock zit er bijna op. Helmut Lotti geeft het beste van zzichzelf en tienduizenden mensen zingen uit volle borst mee en genieten zichtbaar van de muziek. Schitterend. Onder een oorverdovend applaus neemt Helmut afscheid van het publiek.

Terwijl de laatste bezoekers de festivalweide verlaten beginnen wij al met het opruimen ervan. De sfeer onder de medewerkers zit goed. We lachen nog flink wat af tussen pot en pint. Een meer dan geslaagde editie dit jaar. Bedankt iedereen!

www.rimpelrock.be

Maandag 13 augustus
In mijn agenda staat als eerste een interview met Metro, de gratis stationskrant. De rest van de dag spendeer ik aan het afronden van RimpelRock. Zijn alle eet- en drankstandjes opgeruimd? Zijn alle leveranciers tijdig hun materialen aan het inladen? Is alle sponsormateriaal weggehaald? Ligt de festivalweide er proper bij? Alles staat en valt met een vlekkeloze organisatie. Details tellen.

Morgen starten we immers met de allerlaatste voorbereidingen voor PukkelPop.

Ondertussen ben ik onvoorzien in een kleine mediastorm beland. Een tijd geleden werd ik de toegang ontzegd tot een hippe zaak in het Hasseltse. Omwille van mijn allochtone afkomst. Hoewel ik geen klacht indien en enkel een open dialoog rond deze problematiek wens, doet de zaak heel wat stof opwaaien. Ik wil vooral bereiken dat zulke praktijken in België snel tot het verleden gaan horen. Op PukkelPop is íedereen welkom.

Deze drukke dag sluiten we af met een BBQ met de medewerkers van Pukkelpop. Een ideaal moment om nog een praatje te slaan met ‘crew’.

Dinsdag 14 augustus
Het laatste overzicht van de ticketverkoop loopt binnen. Het ziet er goed uit. We kunnen met een gerust gemoed verder werken aan deze editie. Helaas zijn er acts die afzeggen en op het allerlaatste moment vervangen moeten worden. Zo zal Dennis Ferrer er niet bij zijn en vinden we een waardige vervanger in Monica Electronica. 

In de namiddag komt TV-Limburg op bezoek voor de opnames van Zomeropinie. Samen met Krakow en Mint zijn we de gasten van vandaag. Eens TV-Limburg klaar is met de opnames moet ik opnieuw aan de slag en bekijk ik met enkele medewerkers de stand van zaken van de gastenlijsten, VIP-ruimtes,… We willen onze  genodigden immers flink in de watten leggen. Zonder hen zou Pukkelpop niet bestaan.

Ook de artiestenlijsten worden nog een keertje overlopen. Weet iedereen waar en wanneer hij of zij moet arriveren. Zijn de kleedkamers klaar voor gebruik? 

Na een slopende dag is iedereen moe maar tevreden. Enkel een kwis met de medewerkers staat ’s avonds op het programma.


Woensdag 15 augustus
Opnieuw vroeg uit de veren. Een coördinatievergadering met de crew. We overlopen alles en hakken laatste knopen door. Nadien volgt nog een kort interview en kunnen we aan tafel voor het middagmaal. Wat vliegt de tijd wanneer je druk in de weer bent!

Omdat veiligheid een topprioriteit is op een festival volgt een laatste controle van het festivalterrein. Zijn alle dranghekkens goed bevestigd? Alle scherpe randjes weggewerkt? De kraampjes goed bevestigd tegen eventuele windstoten? Het ziet er schitterend uit!

Enkele uurtjes later openen we de camping van het festival en volgt een laatste controle van de promotiepanelen en de ingang. De eerste kampeerders stromen toe. Wat een olijke bende! We controleren een laatste maal de backstage, sturen hier en daar nog een beetje bij en begeven ons dan naar de camping om polshoogte te nemen van het aantal kampeerders.

Morgen geven we pas het echte startschot maar vandaag brengen we iedereen in the mood met een vette Boiler-party! Tijdens het festival dagelijks open vanaf 11u.
 
Donderdag 16 augustus: PUKKELPOP – dag 1
De camping ontwaakt. Ik pols persoonlijk bij de Security of er geen incidenten plaatsvonden. We overleggen met de Burgemeester en politie en sluiten tevreden de vergadering af. Alles is onder controle.

Vanmiddag is het dan zover, PukkelPop 2007 zwaait de deuren open. Gedurende de dag geniet ik mee van de duizenden feestende festivalgangers die uit de bol gaan voor hun favoriete band (headliners: Iggy Pop en Kaiser Chiefs).

Ook de milieubewuste maatregelen werken. Pukkelpop plays it clean! Met zo’n 130.000 bezoekers op 3 dagen moet je er wel voor zorgen dat de impact op het milieu beperkt blijft. Zo bakken we ecologische frietjes, hebben we zelfs 2 kleine windturbines die ons gedeeltelijk van stroom voorzien en zijn de drankbekers 100% (!) composteerbaar. Zo groeit het gras van PukkelPop 2007 op de bekertjes van 2006! 

In de vooravond maak ik nog even tijd voor interview. De rest van de avond blijf ik stand-by in de backstage.

Vrijdag 17 augustus: PUKKELPOP – dag 2

Net zoals gisteren start de dag met een stand van zaken van de campings. Zijn alle douches en kraantjes operationeel? Nergens modderpoelen gevormd? Geen incidenten? We overleggen opnieuw met de Burgemeester en Politie. Wat een schitterende samenwerking!

Op de middag breng ik opnieuw alle verantwoordelijken samen en overlopen we de planning. Welke artiest komt wanneer aan? Eén van onze stagehands is ziek en dient vervangen, enkele stroomkabels moeten beter bevestigd worden. Oog voor detail is belangrijk om een festival als PukkelPop te doen slagen.

Ook deze avond blijf ik de hele avond stand-by in de backstage. Bij sommige medewerkers begint de vermoeidheid door te wegen, ik steek hen een hart onder de riem.


Within Temptation, Arcade Fire en Smashing Pumpkins maken het helemaal waar op het hoofdpodium.

Zaterdag 18 augustus: PUKKELPOP – dag 3
Ook op deze laatste festivaldag zijn er geen noemenswaardige problemen op de camping te melden. De kampeerders gedragen zich allemaal zoals het hoort, iedereen is uitgelaten en geniet van een prachtig, zonnig dagje. We zetten allemaal nogmaals ons beste beentje voor. Het is stilaan aftellen naar de afsluitende acts (Absynthe Minded en Tool).

De avond valt en PukkelPop 2007 loopt op zijn laatste benen. Het was een bijzonder geslaagde editie. Alle verantwoordelijken, medewerkers en vrijwilligers heffen samen met mij het glas. Bedankt vrienden, hopelijk tot volgend jaar!