"Bij N-VA hebben ze er een sport van gemaakt: zich specialiseren in de verspreiding van valse cijfers en misleidende grafieken. Theo Francken pimpt zijn asielcijfers om de mensen te bedotten en nu volgt Johan Van Overtveldt zijn voorbeeld.

De minister van Financiën zorgt niet alleen voor een enorme krater in de begroting, ook hij bedot de mensen met zijn fraudecijfers. Die zijn gewoon fake.

De onderstaande tabel toont dat aan: Johan Van Overtveldt dopeert zijn fraudecijfers door de afkoopdossiers van de BBI mee te tellen, terwijl die in het verleden niet opgenomen werden in de cijfers van de BBI. De BBI moet zich focussen op échte fraudebestrijding op het terrein. En wat zien we uit zijn eigen cijfers? Dat de opbrengst daar daalt met 84 miljoen euro (van 241 miljoen euro in 2014 naar 157 miljoen euro in 2016). Spontane afkoopdossiers meetellen, zoals de minister nu doet, is dus bedrog. En als de minister dan toch alles wil samen tellen, dan blijkt weer uit zijn eigen cijfers dat er 833 miljoen euro (van 1,110 miljard naar 277 miljoen) minder opbrengst was in 2016 dan in 2014. Dus is er sowieso in beide gevallen een daling van de opbrengsten uit fraudebestrijding en geen stijging zoals de minister het nu foutief voorstelt.

Een échte fraudebestrijding die valsspelers ontmaskert, is van vitaal belang voor een samenleving. Door daar ernstig werk van te maken, kunnen de belastingen voor iedereen immers naar beneden. Maar daar doet Johan Van Overtveldt niet aan mee. Met zijn regering verhoogt hij daarentegen liever de facturen voor iedereen en bespaart hij miljarden in de sociale zekerheid."

 John Crombez en Peter Vanvelthoven