In De Morgen van 22/02/08

FDF-burgemeester Schaarbeek noemt Brussel ''Franstalige multiculturele hoofdstad''

De burgemeester van de Brusselse gemeente Schaarbeek, Bernard Clerfayt (FDF), krijgt hevige kritiek uit Nederlandstalige hoek op het voorwoord dat hij onlangs schreef voor het gemeentelijk infoblad. Daarin pleit hij voor de uitbreiding van Brussel en noemt hij Brussel een "Franstalige multiculturele hoofdstad".

N-VA noemt het "FDF-propaganda", Groen! spreekt van een "slecht signaal aan alle Schaarbekenaren".  In de tekst stelt Clerfayt ook dat inwoners van Schaarbeek, de grootste gemeente van het Brussels Gewest, belang heeft bij het uitbreiden van Brussel "naar zijn werkelijke socio-economische hinterland, ongeveer 35 gemeentes in plaats van de huidige negentien".

"Dergelijke onzin tart alle verbeelding", klinkt het bij de N-VA. "Het is opmerkelijk dat deze burgemeester zijn informatieblad misbruikt om zijn FDF-propaganda en droom van een uitbreiding te verkondigen".

Groen! reageert minder scherp maar betreurt wel dat Clerfayt zich "profileert als een burgemeester van de Franstaligen". "U neemt de lokale bevolking ook mee in een sterk communautaire discussie waarvan de laatste maanden bewezen werd dat dit contraproductief is", aldus Adelheid Byttebier, voorzitster van Groen! Schaarbeek. (belga/mvdb)