Cohousing is populair in Vlaanderen en Leuven is daar geen uitzondering op. Ook de stad Leuven ziet er potentieel in, niet in het minst omdat de woningprijzen alsmaar blijven stijgen. "In Leuven lopen verschillende projecten die stilaan concreet vorm krijgen", zegt schepen Mohamed Ridouani (sp.a).

In Leuven zijn drie cohousingprojecten: het pilootproject aan de Geldenaaksebaan -een samenwerking tussen zeven gezinnen in woongroep

De Sijs- en BotaniCo aan de Kapucijnenvoer. Nog een andere groep gezinnen is actief op zoek naar een site in de rand van Leuven. "De organische binnentuin is gemeenschappelijk, net zoals het paviljoen met grote eetruimte, de keuken en een atelier dat kan opengesteld worden voor de buurt. Ook een wasruimte, logeerkamers, een fietsenstalling en enkele auto's zullen gemeenschappelijk voorzien worden", vertelt Mia Polleunis van De Sijs. Op dinsdag 10 november om 20 uur organiseert woongroep De Sijs een infosessie in zaal Padmos in Abdij van Park.

Ook BotaniCo vond een geschikte cohousing-site in de voormalige stadsschool aan de Kapucijnenvoer tegenover de botanische tuin. De ontwikkeling van de school tot een woonproject met 28 woningen, gaande van studio's tot gezinswoningen, kadert in de plannen voor de toekomstige Hertogensite in samenwerking met projectontwikkelaar Resiterra.

Meer mogelijkheden door delen

"Door meer te delen, kunnen we gebruik maken van faciliteiten die anders buiten onze mogelijkheden zouden liggen voor een woning in het hart van de stad, zoals een grote tuin van 10 are, en zelfs een sauna", zegt Monica Quintens van BotaniCo. BotaniCo zoekt nog een 15-tal medebewoners en/of investeerders. Voor een infomoment en rondleiding kan je terecht in de school (Kapucijnenvoer 47, 3000 Leuven) op zaterdag 7 november om 10 uur.

Op vrijdagavond 11 december om 20 uur organiseren de drie Leuvense cohousing-groepen overigens samen een gemeenschappelijk infomoment in Jeugdherberg Blauwput in de Martelarenlaan 11A in Leuven.

Meer info: www.cohousingprojects.be.

(BMK)

© 2015 De Persgroep Publishing