Van 7 tot en met 13 december verwelkomt Laakdal het mobiele atelier van Coming World Remember Me (CWRM). Dit project laat mensen wereldwijd workshops volgen om samen 600 000 beeldjes te maken uit klei; één beeldje voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem. Alle beeldjes samen zullen in 2018 de landartinstallatie Coming World Remember Me vormen op het niemandsland van de frontzone rond Ieper. Bedenker van het project is kunstenaar Koen Van Mechelen. “Wij vinden het als kleine Kempense gemeente een grote eer dat wij aan dit project kunnen deelnemen”, vindt schepen Frank Sels. Op donderdag 7, vrijdag 8, maandag 11, dinsdag 12 en woensdag 13 december komen de zesdejaars van de verschillende Laakdalse scholen in groep alvast een herdenkingsbeeldje maken. Frank: “Al jaren betrekken wij onze schoolkinderen bij ons 11 novemberherdenkingsfeest. Wij vinden het immers heel belangrijk dat zij al van jongs af de ‘nooit meer oorlog’-gedachte meekrijgen!”

In het weekend van 9 en 10 december tussen 10 en 17 uur wordt het atelier open gesteld voor het grote publiek in het voormalig administratief centrum, Kerkstraat 21 in Groot-Vorst. Elke deelnemer wordt ‘peter’ of ‘meter’ en ontvangt een certificaat van deelname met hierin een dog tag (identificatiesysteem voor frontsoldaten) met CWRM-stempel. Aan het unieke beeldje komt een dog tag met daarop de naam van de maker en één van de slachtoffers. Deze worden ook opgenomen in ‘de namenlijst’ die het In Flanders Fields Museum samenstelt. Zo verbindt elke tag het verleden met het heden.

Een beeldje maken, neemt slechts 15 minuten in beslag en kost 5 euro. De helft van het bedrag wordt rechtstreeks doorgestort aan een goed doel dat kinderen helpt in oorlogssituaties.