Europees Commissievoorzitter Juncker claimde bij zijn aanstelling dat dit “de Commissie van de laatste kans was”. Hij beloofde werk te maken van een “triple A rating” voor het sociale Europa. “Als het de Commissie menens is, dan moet de nieuwe detacheringsrichtlijn om te strijden tegen sociale dumping er ook snel komen. Ze mag zich niet laten gijzelen door de Britse conservatieven en hun bondgenoten”, zegt Güler Turan.

Voor sp.a kan het niet dat mensen uit andere lidstaten hier komen werken aan lonen die ver onder de grenzen van het aanvaardbare liggen. Die mensen worden uitgebuit, en ondertussen gaan er volwaardige jobs verloren voor de mensen hier. Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats moet het uitgangspunt zijn. Daarvoor zijn onder meer bepalingen over een Europees minimumloon nodig. Maar ondanks de goede intenties van mevrouw Thyssen en van de Europese Commissie, zijn de aangekondigde maatregelen uitgesteld omdat ze worden tegengehouden door de Britse premier Cameron en zijn Conservatieven die het Britse lidmaatschap willen heronderhandelen. Zij houden beslissingen over jobs en welvaart gegijzeld.

sp.a wil gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats, zo snel mogelijk. Alleen zo kunnen mensen opnieuw in Europa geloven. En dat mag niet worden gegijzeld door Cameron en hun bondgenoten in de conservatieve fractie in het Europees parlement, waar ook de N-VA in zetelt.