In Mechelen komt er een uniek bedrijventerrein. Samen met de Katholieke Hogeschool Mechelen en private partners ontwikkelt de stad een nieuw centrum voor creatieve jongeren. Het project kost twee miljoen euro.

'Het nieuwe centrum komt in de binnenstad en het is de bedoeling om jonge afgestudeerden -die zelfstandig iets op poten willen zetten- bijeen te brengen en om bestaande initiatieven te integreren in het geheel', zegt schepen voor Onderwijs, Economie en Jeugd, Caroline Gennez (sp.a). 'In hetzelfde pand komt ook een Villa crossmedia, een jongerenmediacentrum dat moet uitgroeien tot dé ontmoetingsplaats waar jongeren nieuws uitwisselen en publiceren op een regionaal crossmedia platform.'

Het innovatieve, regionale bedrijvencentrum biedt tal van mogelijkheden tot samenwerking met kleine en grote bedrijven uit de regio. Het nieuwe project moet de start zijn voor de oprichting van een heel aantal 'labo's' die uiteindelijk moeten leiden tot creatieve spin-offs dankzij een samenwerking tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid.

'We zoeken en onderhandelen vandaag over een geschikte locatie zodat dit unieke project zo snel mogelijk van start kan gaan. De bedoeling is om in 2009 -het Jaar van de Innovatie- het centrum op te starten, zodat het in 2011 volledig operationeel is. Vanaf 2012 moet het dan zelfbedruipend worden', zegt Gennez.

Het ambitieuze project komt er dankzij de steun van de stad Mechelen, Europa, de Vlaamse regering en de provincie Antwerpen.