Op de vorige gemeenteraad stelde ik me serieuze vragen bij de aanbesteding van het cultuurhuis op Steenberg, zegt sp.a-ster Anja Vanrobaeys. Een aanzienlijke investering van 6,35 miljoen euro moet weloverwogen zijn.

Ik mis vooral participatie van de verenigingen en de bevolking, zegt Anja Vanrobaeys. De cultuurraad moest via de pers vernemen dat er een cultuurhuis kwam. Buiten één informatievergadering voor de verenigingen en omwonenden, zijn nooit opties voorgelegd aan de bevolking. Alleen een besloten werkgroep onder politieke vrienden en de architect kon zich blijkbaar buigen over het project. 

De bouwplannen zijn intussen duidelijk. Een grote zaal met een inschuifbare tribune van 17 op 20 meter voor optredens met 350 zitplaatsen, een industriële keuken, vergaderlokalen, lokalen voor de muziekacademie en plaats voor de dienst cultuur en toerisme. Mijn vraag is echter of Erpe-Mere nood heeft aan dergelijk duur project, als je weet dat de meeste verenigingen toch liever onder de eigen kerktoren blijven en de gemeente niet van plan is zelf een cultureel aanbod te organiseren. Verenigingen die dan toch de zaal wensen te huren, zullen zich ook verplicht zien een externe technieker in te schakelen, want al die technische snufjes aanzetten, vergt nu net iets meer expertise dan een paar decorlampen zetten in een parochiezaal.

Los van mijn vraag naar een participatietraject, kunnen we ook veel leren uit de ervaringen van onze buur Herzele. Daar werd het cultureel centrum De Steenoven 10 jaar geleden op dezelfde manier opgezet. Na één jaar moest men al van koers veranderen, zonder eigen cultureel aanbod en zonder technici kon men de boel niet doen draaien. Uiteindelijk werd ook nog eens de Wattenfabriek verbouwd om tegemoet te komen aan de noden van de eigen verenigingen die weinig konden aanvangen met de grote zaal in De Steenoven.

Als je dan toch 6,35 miljoen euro uitgeeft aan cultuur, dan moet die uitgave weloverwogen zijn. Nu vrees ik dat Erpe-Mere met een lege doos wordt opgezadeld, die samen met de andere grotere investeringen die gepland zijn, een gat slaat in de begroting van de volgende legislatuur. Het zoethoudertje zou wel eens zuur kunnen opbreken, want veel geld voor een andere koers is er niet meer.