Met de steun van minister-president Rudi Vervoort en Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet lanceert CyCLO een eerste versie van cycloparking.org. Het platform van CycloParking is een Europees project (EFRO) in samenwerking met parking.brussels, Brussel Mobiliteit en zes partnergemeentes: Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Gillis en Watermaal-Bosvoorde). 

CycloParking zal alle mogelijke soorten fietsparkings met toegangscontrole ontwikkelen en beheren. Inwoners van de aangesloten gemeentes kunnen vanaf nu terecht op het centraal platform cycloparking.org, om een overzicht te krijgen van alle fietsboxen en hun beschikbaarheid, om zich te abonneren of op een wachtlijst komen te staan, en om hun vraag voor bijkomende veilige fietsparkings te registreren. Met deze gegevens kan CycloParking advies geven aan haar partners over in welke buurten in Brussel het meeste behoefte bestaat aan veilige fietsparkings.

Sinds oktober 2016 centraliseerde CycloParking het beheer van de fietsboxen van de zes partnergemeenten. In januari 2017 kwamen daar via parking.brussels zeven park&ride fietsparkings met toegangscontrole bij aan metrostations aan de rand van het Gewest. Intussen sloten ook Elsene, Etterbeek en Stad Brussel zich aan voor het beheer van hun fietsboxen via CycloParking. Andere gemeentes zullen volgen.

Tegelijkertijd worden steeds meer fietsboxen geplaatst en investeert het Brussels Gewest in de bouw van twee ondergrondse fietsparkings met meer dan 1.000 stallingen aan Beurs en De Brouckère. In de toekomst worden alle fietsparkings aangesloten op het platform zodat het toegangsbeheer vanop afstand kan gebeuren. Naarmate het aantal fietsparkings met toegangscontrole stijgt en er ook andere soorten fietsparkings bijkomen, worden er bovendien functionaliteiten toegevoegd aan cycloparking.org. Zo zullen de fietsparkings aan de Brusselse treinstations worden geïntegreerd. CycloParking is ook op zoek naar privépartners (bedrijven en particulieren) die plaats hebben om veilige fietsparkings te installeren met als bedoeling ze te verhuren aan andere fietsers. Het Brussels Gewest bekijkt tegelijkertijd samen met het Parkeeragentschap waar in de stad beveiligde fietsparkings gebouwd kunnen worden.  

“Mobiliteit is een zeer grote uitdaging voor ons Gewest. Heel wat projecten en initiatieven hebben al het daglicht gezien, maar we moeten op dat vlak absoluut inspanningen blijven leveren. Dat hebben we nu ook gedaan met dit gewestelijke beheerplatform, waarbij een netwerk van overdekte en beveiligde fietsstallingen kan worden uitgebouwd, gefinancierd voor meer dan 2 miljoen euro via het EFRO-fonds ”, aldus minister-president Rudi Vervoort. 

“Er zijn steeds meer fietsers in onze stad en die willen hun fiets veilig kunnen parkeren,” zegt Pascal Smet. “Veel Brusselaars kunnen hun fiets thuis niet stallen. In de metrostations Beurs en De Brouckère komen fietsenparkings voor samen meer dan 1.200 fietsen. Maar ook in de straat en in de toekomst in leegstaande gebouwen zorgen we voor meer mogelijkheden. Met het platform cycloparking.org wordt de procedure om een fietsbox in de buurt aan te vragen sterk vereenvoudigd.”

“Het platform cycloparking.org laat ons toe de stroom van aanvragen voor informatie en abonnementen beter te beheersen. Dit is dus een belangrijke stap,” zegt Liesbeth Driesen, directrice van CyCLO. “Maar daar blijft het niet bij. Door alle fietsparkings aan te sluiten op het platform wordt mogelijk het toegangsbeheer vanop afstand te doen, en verschillende abonnementsformules aan te bieden.”

Geoffrey Usé van het Gewestelijk Parkeeragentschap: “Steeds meer Brusselaars hebben nood aan beveiligde fietsparkings. Parking.brussels investeert daarom in de levering, de plaatsing en het onderhoud van de parkeerinfrastructuur. We maken het gemakkelijk voor de gemeenten die fietsenstallingen willen inrichten, zowel binnen als buiten.”

CycloParking wordt gefinancierd door de Europese Unie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020.

 Over CycloParking
CycloParking is een EFRO-project (2014-2020) van CyCLO in samenwerking met parking.brussels, Brussel Mobiliteit en 6 partnergemeenten (Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Gillis en Watermaal-Bosvoorde).

Het project is ontstaan uit de behoefte aan meer veilige fietsparkings bij de Brusselaars en een efficiënt beheer van fietsboxen bij gemeenten. Het beheer van fietsparkings met toegangscontrole is zeer tijdsintensief en bestaat uit 3 delen: abonnements- en wachtlijstenbeheer, informatie aan de gebruikers en onderhoud. Tot voor kort deed elke gemeente dit apart.

De doelstelling van CycloParking is 4-ledig:

  • fietsen in Brussel stimuleren door het beheer van fietsparkings met toegangscontrole;
  • een innovatief en schaalbaar beheerplatform ontwikkelen;
  • het aantal fietsboxen uitbreiden en het soort fietsparkings met toegangscontrole diversifiëren;
  • creatie van jobs voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt in de sociale economie.

Over CyCLO
CyCLO vzw stimuleert het gebruik van de fiets in Brussel via fietstechniek, recyclage, innovatie en fietscultuur. Door het organiseren van werkervaring voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, geeft CyCLO een creatief antwoord op drie grote uitdagingen in het Brussels Gewest: mobiliteit, werkgelegenheid en het leefmilieu.