Op de Dag van de Buren nodigen miljoenen buren over heel Europa elkaar uit voor een gezellig samenzijn. Dit jaar boomt de Dag van de Buren in onze stad met niet minder dan 104 burenfeestjes, verspreid over Leuven en deelgemeenten. 55 daarvan vinden dit jaar voor de eerste keer plaats. 

Op 19 mei, de Dag van de Buren, verandert Leuven opnieuw in één groot buurtfeest. Voor het 8ste jaar op rij riep stad Leuven haar inwoners op om voor de Dag van de Buren op 19 mei iets leuks te organiseren samen met de buren. 

Wat acht jaar geleden begon met 10 kleine burenfeestjes in Leuven, groeide ondertussen uit tot een ongezien succes: dit jaar dienden maar liefst 104 Leuvenaars een aanvraag in om een feestje te organiseren in hun straat. Dat is een vertienvoudiging op slechts acht jaar tijd. 104 gelegenheden dus om te babbelen en te lachen onder buren en om de banden met de wijk aan te halen. “Er kwamen bovendien 34 aanvragen uit buurten waarmee tot nog toe geen connectie was vanuit de stad, zoals via een buurtfeest of een Kom op voor je Wijk-project. Dat wil zeggen dat we met de stad een contact hebben aangeknoopt met 34 nieuwe straten”, vertelt schepen van sociale zaken Bieke Verlinden. “21 van de 104 aanvragen kwamen van straten die al wel een buurtfeest of dergelijke hadden georganiseerd maar nog nooit een Dag van de Buren.”

De stad schenkt opnieuw een feestpakket aan alle deelnemers boordevol feestmateriaal, fair trade versnaperingen en verfrissend alcoholvrij bier geschonken door AB InBev in het kader van de Global Smart Drinking Goals, een reeks doelstellingen waarbinnen ook het project Smart Drinking Leuven werd gelanceerd. “We willen de deelnemers tijdens de Dag van de Buren kennis laten maken met onze alcoholvrije alternatieven. We vinden het belangrijk dat men op een verantwoorde manier van onze bieren kan genieten. Door het niet- en laagalcoholhoudende biersegment uit te breiden, willen we een ruime keuze aan alternatieven aanbieden”, verduidelijkt Heleen Vanhoudt, Manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij AB InBev.

Onlangs kwamen enkele buren hun feestpakket in ontvangst nemen bij schepen Bieke Verlinden. Onder hen zowel buren die al 8 jaar lang meedoen als Leuvenaars die voor de allereerste keer een burenfeestje organiseren. “Dat een grote stad als Leuven toch tegelijk ook één groot dorp kan zijn waar buren elkaar kennen en ontmoeten, is toch prachtig”, besluit schepen Verlinden lachend.

Op de Dag van de Buren zelf (19 mei) bezoeken wijkmanagers, buurtbemiddelaars en schepen Bieke Verlinden de hele namiddag en avond zo veel mogelijk burenfeestjes om de bewoners te bedanken voor hun initiatief. Een overzicht vind je op www.leuven.be/dagvandeburen. Wijkmanagers hebben als taak om het buurtleven te ondersteunen en acties op poten te zetten die het samenleven versterken. Zij werken hiervoor samen met de preventiedienst en sociale woningmaatschappij Dijledal, die ook goede burencontacten willen stimuleren om burenconflicten te vermijden.