Ondernemers ondersteunen nemen we vandaag letterlijk, want op deze Dag van de Ondernemer steekt Vlaams parlementslid Güler Turan de handen uit de mouwen. Ze wordt ondergedompeld in de wondere wereld van de choco en draait mee in chocopastabedrijf ’t Boerinneke-Marino.

’t Boerinneke verovert de wereld

Het retro-logo van de choco doet heel wat Vlamingen nostalgisch terugdenken aan de chirokampen van hun kindertijd, want de chocopasta is al decennialang een vaste waarde op de ontbijttafel. Het familiebedrijf uit Sint-Amands viert dit jaar zijn zestigste verjaardag, maar nog nooit waren de ambities zo hoog.

Sinds 2013 wordt het bedrijf geleid door het duo Hans Van Weyenberg en Paul-Henri Verhelst. Hans neemt de productie, onderzoek en ontwikkeling en de aankoop op zich. Paul-Henri is verantwoordelijk voor het financiële en commerciële luik. Als voormalig zaakvoerder van chocoladebedrijf Duc d’O, heeft hij pakken ervaring in de voedingssector.

Hans is een telg van de derde generatie. Zijn grootvader richtte ‘t Boerinneke op in 1955 en bezorgde de inwoners van Sint-Amands met paard en kar allerlei zuivelproducten. Wat begon als een kleinschalige eenmanszaak in melk en eieren, is uitgegroeid tot één van de grootste chocoproducenten van het land. Jaarlijks wordt er 2000 ton choco geproduceerd, goed voor zo’n 5 miljoen potten.

Sinds het bedrijf wordt geleid door Hans en Paul-Henri, worden straffe groeicijfers gerealiseerd, vooral door in te zetten op internationalisering. De choco van ’t Boerinneke is intussen verkrijgbaar in landen als de VS, Canada, Singapore, Saudi-Arabië en de Filippijnen. “En niets staat ons in de weg om de groeicijfers van de voorbije jaren nog op te drijven en onze internationale afzetmarkt verder te vergroten,” zegt Paul-Henri trots.

Bovendien staat er een uitbreiding van de fabriek op til. “We hebben dringend bijkomende ruimte nodig om onze productiecapaciteit uit te breiden,” legt Hans uit terwijl hij ons het aanpalende perceel toont. “De vergunningsaanvraag heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar het ziet er naar uit dat alles nu toch in orde zal komen.”

Güler en de Chocoladefabriek

“Ik ben net Sjakie die in de Chocoladefabriek rondloopt,” grapt Güler Turan wanneer ze langs tonnen met hazelnoten, zakken met suiker en dampende chocoladestromen wordt begeleid naar haar werkplek-voor-één-dag.

Er hangt een relaxte sfeer in het fabrieksgebouw en meteen valt op dat Hans een hechte band heeft met zijn personeel. “We proberen er voor te zorgen dat onze werknemers graag komen werken,” zegt hij. “Dat zit hem vaak in kleine dingen, zoals een cadeautje met Sinterklaas. Maar werknemers kunnen ook bij ons terecht met persoonlijke problemen. Ook dat beschouw ik als mijn taak als zaakvoerder,” vertelt Hans.

De chocopotten rollen van de band. Aan Güler om ze te bestickeren en op paletten te stapelen. Ondertussen krijgt ze meer uitleg over de verschillende producten die ’t Boerinneke produceert. Naast de typische choco van ’t Boerinneke, maakt het bedrijf ook speculaaspasta, vullingen voor koekjes en chocopasta’s voor private labels.

“Is de chocopasta ook halal?” wil Güler weten. “Jazeker, onze producten zijn halal-gecertificeerd,” verzekert Hans. Meer hoeft Güler niet te weten. “Hoog tijd voor een pauze!” zegt ze, terwijl ze een potje chocopasta opentrekt en begint te smullen.