Sp.a is bezorgd om de toekomst van miljoenen Vlamingen en dat gevoel vertolkte Bart Van Malderen in zijn speech in het Vlaamse halfrond. “Snoeien om te groeien? Neen snoeien om te bloeden. Niet deze regering zal de harde noten kraken, maar wel de miljoenen Vlaamse gezinnen. De driedubbele V waar dit akkoord zo graag mee uitpakt, is de V van verlies en verarming”, zei Bart Van Malderen.

“Wat deze regering doet, is barrières optrekken. Er wordt een systeem van péages in stelling gezet, net zoals wanneer je met de auto door Frankrijk trekt. Met dat verschil dat in dit geval de Vlaamse gezinnen de rekening dubbel gepresenteerd krijgen, want voor heel wat diensten betaalden ze al eens via hun belastingen. Die péages zullen voor de schoolpoort staan, aan de ingang van de aula, voor je de bus of de tram opstapt, om je plaats in het rusthuis te reserveren, om een betaalbare woning te vinden.”

“Péages met geniepige facturen en geniepige gezinsbelastingen. En voor wie niet kan betalen, blijft de slagboom onherroepelijk dicht. Deze regering heeft ervoor gekozen om miljoenen Vlamingen niet te verbinden, niet te vertrouwen, niet te laten vooruitgaan. Door omgekeerd te herverdelen, speelt deze regering in de kaart van de sterksten, van een kleine groep winnaars. Van zij die zonder problemen hun creditcard bovenhalen om vlotjes door die péages te rijden.”

Waarna Van Malderen de Vlaamse parlementsleden meenam voor een tournee langsheen de belangrijkste péages waar de Vlamingen nu voor staan: hoger inschrijvingsgeld en daling van de werkingskosten in het onderwijs, wachtlijsten in de zorg die niet worden aangepakt, wonen dat duurder wordt, een visie op mobiliteit (met duurdere tram- en bustickets) en een visie op milieu uit de vorige eeuw, de energie- en waterfactuur die de hoogte ingaat, armoedebestrijding dat amper 1,5 pagina krijgt. De regering-Bourgeois telt zoveel péages, dat Van Malderen zelfs even de tel kwijtraakte.

Dit nieuwe regeerakkoord zorgt voor een nooit geziene ommekeer. “Delen is het nieuwe hebben, maar dat heeft deze rechtse regering absoluut niet begrepen. Erger nog, deze regering catapulteert ons 30 jaar terug in de tijd en hanteert een ander credo waar nog drie woorden overblijven: hebben, hebben, hebben”, zei Van Malderen. “Ten nadele van die miljoenen Vlaamse gezinnen die nu diep in hun portemonnee moeten tasten. “Deze factuurregering creëert drempels en ontneemt Vlamingen kansen in plaats van ze te versterken of vooruit te laten gaan. In plaats van in hen te investeren.”

Van Malderen besloot zijn speech met woorden van diepe bezorgdheid: “Wij zijn ongerust, wij zijn verontwaardigd, wij zijn boos. Daarom beloven wij aan al die Vlamingen die een warme en solidaire samenleving wél genegen zijn: we zullen alles in het werk stellen om die geniepige facturen, die geniepige gezinsbelastingen, die péages af te breken. Zodat ze opnieuw kunnen geloven in een overheid die hen een springplank aanbiedt, in plaats van een slagboom op elke hoek van de straat.”