Na afloop stuurde hij haar een e-mail (7 september 2016) over een kwestie die tijdens het persoonlijk onderhoud niet aan bod kon komen door tijdsgebrek: de dumping van Chinese staaloverschotten op de Europese markt aan prijzen die veel lager liggen dan de gangbare tarieven.

Daniel Termont: “Dat is bijzonder oneerlijke concurrentie voor de bedrijven in Europa, óók voor ArcelorMittal in Gent en Luik bijvoorbeeld. China produceert 800 miljoen ton staal per jaar, 50% van de wereldproductie. Maar de economie slabakt en dus zit iedereen met overschotten. In 2015 heeft China niet minder dan 120 miljoen ton op de Europese markt gebracht aan dumpingprijzen. Om een voorbeeld te geven: China liet de prijs voor warmgewalst staal zakken met liefst 42%! Dat is serieus lager dan de kostprijs bij de meest competitieve staalbedrijven in Europa.

De Europese staalsector heeft vorig jaar 7 rechtzaken aangespannen tegen die oneerlijke concurrentie. “Europa zou die zaken veel sneller moeten aanpakken. In elk geval: zolang dat niet gebeurd is, maar de EU China niet erkennen als ‘markteconomie’. In een vrije markt moeten eerlijke regels gelden voor iedereen en dat is nu niet het geval. ArcelorMittal Gent en Luik investeren continu in betere producten en milieuvriendelijke productietechnieken. Ze zullen dat alleen kunnen blijven doen als het er overal eerlijk aan toe gaat. Bovendien: in ArcelorMittal Gent en Luik werken duizenden mensen (in Gent: bijna 5.000), bij toeleveranciers nog eens een veelvoud daarvan. We moeten de toekomst van die werkgelegenheid absoluut beschermen.”