In Lommel vinden de komende 2 maanden een hele reeks activiteiten in het kader van de Alzheimercode plaats. De officiële start wordt op zaterdag 7 oktober gegeven met de voorstelling “Gisteren zal het regenen” met Josse De Pauw. Nog tot en met 30 november zijn er ook infosessies, een film, bewegen op muziek van vroeger en een zorgbeurs waarop verschillende diensten aanwezig zijn. Het Lommelse programma springt er bovenuit.

Almaar meer mensen krijgen met dementie te maken. Maar nog steeds botst dementie tegen een muur van onbegrip en taboes. “De Alzheimer Code is een project dat dementie bespreekbaarder wil maken,” zegt schepen van zorg en ouderen Rita Phlippo. “Het pleit voor een genuanceerde, respectvolle beeldvorming en steekt een hart onder de riem van mensen met dementie én van diegenen die hen omringen, begeleiden en verzorgen.”

De officiële start van de Alzheimercode wordt dus op 7 oktober gegeven met de voorstelling “Gisteren zal het regenen” in Cultuurcentrum De Adelberg. “Een absolute aanrader met topacteur Josse De Pauw in de hoofdrol,” zegt schepen van Cultuur Kris Verduyckt. “In deze warme voorstelling klinken vele stemmen. Ze geven een breed beeld van mensen met  dementie en van diegenen die hen omringen. Josse De Pauw leest uit Gestameld liedboek, een kostbaar meesterwerk van Erwin Mortier. Beeldend kunstenaar Koenraad Tinel maakt live on stage een aantal penseeltekeningen.” 

Mensen die vragen hebben over dementie kunnen ook terecht op de Zorgbeurs op 19 oktober. Verschillende organisaties en diensten, waaronder de Alzheimer Liga Vlaanderen,  expertisecentrum Dementie Contact, inloophuis dementie, geheugenkliniek Mariaziekenhuis Noord-Limburg, DAGG, Huis van de Mens, WZC Kapittelhof/ Hoevezavel en WZC De Bekelaar, Dagverzorgingscentrum De mantel en NOAH bieden informatie aan over het thema dementie en antwoorden graag op je vragen.